пʼятницю, 6 квітня 2018 р.

"ЮРИДИЧНА СОТНЯ" ПОЯСНЮЄ: ЯКИМИ ОСВІТНІМИ ПІЛЬГАМИ ЗМОЖУТЬ СКОРИСТАТИСЯ ВЕТЕРАНИ

Президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти".
Закон розширює коло суб’єктів щодо реалізації освітніх пільг ветеранами.
Нагадаємо, що відповідно до ч. 8 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни…» йдеться про державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у вигляді:
  • повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
  • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
  • соціальної стипендії;
  • безоплатного забезпечення підручниками;
  • безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;
  • безоплатного проживання в гуртожитку;
  • інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.
Даний закон хоч і підписаний Президентом, але вступає в силу із 01 січня 2019 року, тому для вступників цьогорічної кампанії він не буде мати користі.
Які практичні наслідки прийняття даного закону? Про бочку меду. І ложку дьогтю.
Бочка меду
По-перше, знято вікове обмеження 23 роки. Нагадаємо, що раніше скористатися освітніми пільгами могли лише учасники бойових дій, які не досягнули 23 років. Таким чином, для більшості таких осіб дана пільга була юридично недоступною. Відтепер таких обмежень немає. І всі учасники бойових дій, які мають відповідне посвідчення, отримали можливість скористатися державною цільовою підтримкою для здобуття освіти.
По-друге, розширено перелік ветеранів війни, які мають право на освітні пільги.
Раніше таке право було надано не всім учасникам бойових дій, а тільки військовослужбовцям та працівникам правоохоронних та військових органів. При цьому особи, які брали участь в АТО як добровольці (в добровольчих формуваннях) і надалі увійшли до складу правоохоронних і військових органів (Міноборони, МВС тощо) та отримали статус УБД, такої пільги не мали, що безумовно було нечесним та несправедливим. Всі особи, які захищали Батьківщину і отримали відповідний статус, мають мати рівні права і соціальні гарантії. Тепер це сталося. І освітні пільги надаватимуться всім учасникам бойових дій без виключень.
По-третє, унормувано питання щодо надання освітніх пільг для осіб з інвалідністю внаслідок війни (стара назва - "інваліди війни"). До прийняття цього закону була парадоксальна ситуація. Військовослужбовець отримав статус УБД, і його діти користувалися освітніми пільгами. Пройшов певний час, він отримав групу інвалідності, яка пов’язана із захистом Батьківщини, отримав посвідчення інваліда війни, а посвідчення УБД здавав до управління соцзахисту, як вимагає законодавство. І навздогін отримував повідомлення про припинення надання освітніх пільг для своєї дитини.
Відповідно до логіки Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" правовий статус інваліда війни за обсягом пільг є вищим, ніж статус учасника бойових дій. Але так сталося, що коли вводили в законодавче поле освітні пільги, їх прописали лише у статті 12 Закону, а в статті 13, яка регулює статус інваліда війни з усіма пільгами, цю норму не встановили. Як наслідок: якщо Ви УБД, то Ви і Ваші діти могли користуватися освітніми пільгами, якщо ж ви інвалід війни, то ні. На щастя, цю несправедливість усунено, статтю 13 Закону доповнено. І осіб з інвалідністю внаслідок війни поставлено в рівні умови з учасниками бойових дій. Тепер і перші, і другі можуть скористатися освітніми пільгами.
Ложка дьогтю
Прийняття цього закону не вплине безпосередньо на існування проблем правового характеру у сфері реалізації освітніх пільг учасниками бойових дій та їхніми дітьми. Він тільки розширює коло осіб, які зможуть ними скористатися. Проблеми існують. Про них нам відомо із перших уст наших захисників, які масово звертаються на гарячу лінію «Юридичної Сотні. Але це вже інша тема для наших наступних публікацій.
Антон Красов, правозахисник, юрист Всеукраїнської правозахисної громадської організації "Юридична Сотня" спеціально для телеканалу "Прямий"
Джерело



Немає коментарів:

Дописати коментар