понеділок, 9 листопада 2020 р.

Верховний Суд у зразковій справі зобов’язав перерахувати виплату до 5 травня

Рішенням  у зразковій справі №440/2722/20 Верховний Суд зобов’язав Центр по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат нарахувати та виплатити особі з інвалідністю ІІ групи грошову допомогу до 5 травня у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми допомоги.

У своїх висновках Верховний Суд зазначив, що на момент отримання спірної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік діяла редакція статті 12 Закону в редакції Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 367-XIV від 25.12.1998, яка передбачала розмір допомоги до 5 травня для осіб з інвалідністю ІІ групи – 8 мінімальних пенсій за віком.

Відносини з приводу соціального захисту ветеранів війни як особливої окремої категорії громадян унормовані насамперед приписами Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Пільги особам з інвалідністю внаслідок війни встановлені статтею 13 вказаного Закону.

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в редакції від 25 грудня 1998 року статтю 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» доповнено частиною четвертою такого змісту: «Щорічно до 5 травня інвалідам війни виплачується разова грошова допомога у розмірах: інвалідам I групи — десять мінімальних пенсій за віком; II групи — вісім мінімальних пенсій за віком; III групи — сім мінімальних пенсій за віком». У 2020 році це відповідно – 16 380, 13 104 та 11 466 гривень. Цього року цим категорія осіб грошову допомогу до 5 травня було нараховано:  I група — 4120 гривень, II група — 3640 гривень, III група — 3160 гривень.

Пунктом 20 Розділу ІІ Закону України «Про державний бюджет України на 2008 рік» згадану вище норму права викладено в такій редакції: «Щорічно до 5 травня інвалідам війни виплачується разова грошова допомога у розмірах, які визначаються Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України».

У зв`язку з ухваленням Конституційним Судом України рішення від 27.02.2020 у справі 1-247/2018(3393/18) та визнанням таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), окремого положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України у частині, яка передбачає, що норми і положення   статей 12,   13,   14,   15   та   16   Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування, стаття 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» діяла та мала застосовуватись у редакції Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 25.12.1998.

Вищезазначеними нормативно-правовими актами також регулюється розмір виплати до 5 травня учасникам бойових дій. Відповідно до постанови КМУ № 112, цього року ця категорія осіб отримала по 1390 гривень. А ч. 5 ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в редакції Закону України від 25.12.1998 р. розмір виплати УБД до 5 травня визначається у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком, що у 2020 році має становити суму — 8190 гривень (5×1638 гривень (розмір мінімальної пенсії за віком станом на 1 січня 2020 року).

Надалі позиція Верховного Суду в такій зразковій справі повинна враховуватися судами, що розглядатимуть аналогічні типові справи (які відповідають ознакам, викладеним у рішенні Верховного Суду за результатами розгляду зразкової справи).

Варто зазначити, вищезазначене рішення може бути оскаржене до Великої Палати Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення. Якщо сторони судового процесу цього не зроблять – рішення набуде законної сили.

 

Джерело




Немає коментарів:

Дописати коментар