середу, 15 квітня 2020 р.

«Військовослужбовця не можуть перемістити без його згоди на нижчу посаду. Але…»

Під час брифінгу в АрміяInform начальник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ генерал-майор Ігор Лисенко спростував інформацію, поширену у соціальних мережах, щодо нібито звуження прав військовослужбовців у новій редакції Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

– Деякі користувачі соціальних мереж наразі неправильно трактують, а дехто свідомо маніпулює окремими нормами Положення про проходження громадянами України військової служби, стверджуючи, що відтепер «військовослужбовців можуть перемістити без їхньої згоди на нижчу посаду». Це не зовсім так. Військовослужбовця не можуть перемістити без його згоди на нижчу посаду. Крім ситуації, коли Збройні Сили України доукомплектовуються в особливий період, проводять оргзаходи та скорочують певні посади. Проте навіть у таких ситуаціях передбачаються випадки, коли військовослужбовця не можна призначати на нижчу посаду без його згоди. А це, по-перше, його стан здоров’я, по-друге – стан здоров’я членів його сім’ї та, по-третє, у разі потреби в догляді за близькими родичами. У контексті порушеного питання варто наголосити, що це не нововведення. Така правка у Положення  була внесена ще у 2014 році під час проведення мобілізації. Тоді всіх офіцерів запасу, військових пенсіонерів, хто приходив добровольцями до військкоматів, неможливо було розмістити на тих посади, які обіймали до звільнення з військової служби», – розповів Ігор Лисенко.

– Тоді, у 2014-2015 роках, багато хто зі старших офіцерів просили призначати їх навіть ротними чи комбатами, і саме ці зміни до Положення давали змогу призивати патріотичних офіцерів. Згодом більшість із них, підтвердивши свій досвід, були призначені на вищі посади. Також, приміром, ми були вимушені брати науково-педагогічний склад державних вишів, наприклад, на посади сержантів тоді, як вони мали підготовку та мотивацію й могли служити на посадах офіцерського складу. Особливо актуальна ця норма Положення, коли в стислі строки необхідно укомплектовувати нові частини, – додав Ігор Лисенко.


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар