четвер, 1 серпня 2019 р.

Травми, лікування, грошові виплати. Запитували? Відповідаємо!

Військовослужбовці часто у своїх зверненнях запитують про виплати, на які мають право військовослужбовці у разі отримання травм. По консультативну допомогу ми звернулися до фахівців оборонного відомства.

Микола С., військовослужбовець, м. Київ:

— Нині проходжу лікування в столичному госпіталі. Прогнози щодо продовження служби невтішні. Який порядок виплати грошового забезпечення тим, хто знаходиться на госпітальному ліжку тривалий час, і як довго зберігатимуться за мною ці виплати?

— Військовослужбовцям у зв’язку з хворобою або пораненням, безперервним перебуванням на лікуванні в лікарняних закладах виплачується грошове забезпечення згідно з окладом, який він отримував на останній штатній посаді. Але строк, за який нараховується грошове забезпечення, не може бути більше чотирьох місяців з дня вибуття з військової частини в лікарняний заклад.

Після чотирьох місяців безперервного перебування на лікуванні грошове забезпечення військовослужбовцям виплачується тільки на підставі рішення командира з’єднання, керівника органу військового управління вищого рівня, на підставі висновку лікарняного закладу або військово-лікарської комісії.

Олександр П., військовослужбовець, район проведення ООС:

— Отримав поранення. Чи маю право на виплату винагороди (10000 грн — за передову та 4500 грн — в іншому районі проведення ООС), перебуваючи на стаціонарному лікуванні?

— Так, пораненим військовослужбовцям, які перебувають на лікуванні, виплата винагороди зберігається на час безперервного перебування на стаціонарному лікуванні у разі, якщо його доставляють до медичного закладу безпосередньо з району проведення ООС.

Петро А., військовослужбовець,  м. Львів:

— Після повернення з району ООС потрапив на стаціонарне лікування у військовий госпіталь через хворобу, пов’язану з виконанням бойових завдань. Підкажіть, чи нараховуватимуть мені винагороду за участь в ООС за той час, коли я перебував на лікуванні?

— Якщо відповідно до наказу по частині ваше відрядження в районі проведення ООС закінчилося, то винагороду за участь в операції вам не виплачуватимуть.

Михайло М., військовослужбовець, м. Житомир:

— Який порядок оформлення довідки про причини травми для виплати допомоги у разі часткової втрати працездатності?

— Умовою проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) та отримання висновку медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) є довідка про причини та обставини травм, яку видає військова частина. Після отримання поранення або травми військовий медик має зробити запис у журнал обліку травм, а командир частини — розпочати розслідування за фактом отримання травми. Саме на основі цього розслідування готується важливий документ, який є основою для прийняття рішення МСЕК, — це довідка про причини та обставини травми.

Важливо відзначити, що під виконанням обов’язків військової служби мається на увазі отримання травми або поранення саме під час виконання службових завдань. У цій довідці повинно бути зазначено, що ви виконували саме обов’язки військової служби, якщо це дійсно так, а не просто проходили службу. Інакше допомогу по втраті працездатності ви не отримаєте. Відсутність цієї довідки є найпоширенішою причиною втрати військовослужбовцями права на отримання одноразової грошової допомоги.

Степан М., учасник бойових дій, м. Львів:

— Я отримав одноразову грошову допомогу в разі втрати працездатності ще 2015-го. Проте бачу, що щороку розміри цієї виплати збільшуються. Чи маю я право на доплату?

— Розмір цієї грошової допомоги прив’язаний до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлюється Законом України «Про державний бюджет України» на відповідний рік. Але ви на доплату права не маєте — виплата допомоги здійснюється одноразово.

Петро Ч., учасник бойових дій, м. Харків:

— Маю на руках висновок МСЕК, де зазначено, що в результаті поранення я втратив 10% працездатності. Який порядок нарахування цієї допомоги?

— У разі часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності одноразова грошова допомога виплачується залежно від ступеня втрати працездатності, який встановлюється медико-соціальними експертними комісіями, у розмірі, що визначається у відсотках від: 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на дату встановлення ступеня втрати працездатності.

Це означає, що МСЕК вказує, яку частку працездатності у відсотках втратив військовослужбовець у результаті поранення, травми. Якщо поранення легке, то це 5–10%, більш важке — 15–20%. І так до 30%. Якщо ступінь втрати працездатності вище 30%, то встановлюється вже певна група інвалідності.

Грошову допомогу обчислюють так: якщо втрата працездатності визначена в розмірі 10%, то ці відсотки нараховуються від 70-кратного прожиткового мінімуму (70 x 1762 грн). Таким чином, для вас сума допомоги становитиме 12 334 грн.

Світлана М., дружина військовослужбовця, м. Київ:

— Який пакет документів необхідно надати для отримання одноразової грошової допомоги у зв’язку зі встановленням інвалідності чи часткової втрати працездатності? Хто приймає рішення про її виплату?

— Вам слід написати заяву, а також надати довідку МСЕК про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності із зазначенням причинного зв’язку. До заяви слід додати копії: постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання; документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження; сторінок паспорта з даними про прізвище, ім’я та по батькові та місце реєстрації й ідентифікаційного коду.

Особи, які мають право на одноразову допомогу, звертаються з документами, зазначеними у наведеному вище переліку, в обласний військовий комісаріат (військовослужбовці — у військову частину). Комплект документів перевіряється та надсилається за належністю у Департамент фінансів Міністерства оборони України для розгляду їх Комісією Міністерства оборони України з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової допомоги.

Перевірені документи розглядаються Комісією та подаються Міністру оборони України для прийняття рішення про призначення одноразової допомоги. Після прийняття Міністром оборони України рішення кошти надсилаються в обласний військовий комісаріат (військову частину), до якого були подані документи, для виплати одноразової допомоги отримувачам.

Нагадаємо, що виплата одноразової грошової допомоги здійснюється у порядку черговості відповідно до дати подання документів. Не виплачують її, якщо військовослужбовець при отриманні травми або поранення перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, вчинив злочин чи пошкодив себе навмисно. Відсутність даних обставин має бути зафіксована у висновку МСЕК.

Наталія М., військовослужбовець, м. Чернігів:

— Під час відпустки я перебувала на стаціонарі в цивільному закладі. Чи продовжать мені відпустку?

— Так, за умови наявності у вас на руках виписного епікризу або довідки про лікування.

Підготувала Тетяна МОРОЗ, «Народна армія»

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар