суботу, 1 грудня 2018 р.

Найпоширеніші запитання та найпопулярніші міфи про воєнний стан. Роз’яснюють юрист та представник Генштабу

З 26 листопада у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Сумській, Харківській, Чернігівській, Миколаївській, Херсонській, Одеській та Вінницькій областях України почав діяти воєнний стан. Він триватиме тридцять днів. Запровадження воєнного режиму викликало в українців купу запитань: чи можна виїжджати закордон, чи буде оголошена мобілізація, як воєнний стан вплине на повсякденне життя та чи правда, що його можуть продовжити на невизначений строк?

Голова ГО Юридичної Сотні Леся Василенко та представник Генштабу ЗСУ Володимир Кашлюк провели вебінар, аби відповісти на найпопулярніші питання глядачів та спростувати найпоширеніші міфи.

НВ записало найголовніші тези, озвучені на вебінарі, та зібрало їх у пам'ятку.

Правда, що воєнний стан можуть продовжити?

Такі рішення приймають президент України та депутати Верховної Ради у разі, якщо в тому буде потреба. Автоматично продовжуватись воєнний стан не може.

Чи буде мобілізація?

Рішення про мобілізацію наразі немає. Якщо ситуація зміниться - зросте загроза для України - про неї оголосять додатково.

Що означає фраза “приведення збройних сил у повну бойову готовність”?

Зараз всі військові частини приведені у повну бойову готовність. Це значить, що військові виконують специфічні функції для забезпечення незалежності України. Зміст цих функцій військові не можуть розголошувати ні в приватних розмовах, ні у соціальних мережах. Всю доступну для широкого кола інформацію представники ЗСУ будуть оприлюднювати офіційно під час прес-конференцій.

Кажуть, що під час воєнного стану можуть відібрати моє майно. Це правда?

Ні. Поки немає відповідного розпорядження президента, ніякого вилучення майна, наприклад, особистих автомобілів, бути не може. 
Якщо особа у військовій формі підійде до вас та вимагатиме вашу машину “на потреби української армії”, такі дії слід розцінювати як провокації та звертатися до поліції.

Також можна звернутися до військової служби правопорядку - ця служба має право втручатися у подібні конфлікти. Повний перелік обов'язків служби та контакти для різних областей можна знайти за цим посиланням.

Я служу на контракті, проте строк його дії завершується якраз в тридцятиденний період. Мене не звільнять?

Якщо ви - діючий військовослужбовець, і у вас на руках є контракт, який закінчується саме в ці тридцять днів воєнного стану, вас не звільнятимуть. Винятки: якщо ви досягли граничного віку - 60 років; якщо маєте рішення військово-лікарської комісії про визнання вас непридатними з подальшим виключенням з військового обліку; якщо є рішення суду щодо позбавлення вас волі або позбавлення військового звання.

Я у резерві першої черги. Мені треба бігти у воєнкомат?

Вам слід чекати повідомлення від вашої військової частини. Можливо, вас запросять на навчальні збори, якщо Генштаб визначить, що в цьому є потреба.

Будьте готові та не забувайте, що є військовозобовязаними.

А особи, які є обмежено придатними до військової служби, мають чекати на такі дзвінки з військкомату?

Тільки якщо оголосять мобілізацію. У нинішній ситуації - ні, для проведення навчальних зборів такі особи не залучаються.

Чи є обмеження по виїзду за кордон для військовозобов'язаних?

Немає. Якщо у вас є квитки на руках й вже заплановані закордонні поїздки, наприклад, до родичів, на кордоні вас ніхто не зупинятиме.

У разі ж якщо ви перебуваєте на військовому обліку і вирішили змінити місце постійного проживання, маєте взяти дозвіл на це у військкоматі.

Я можу піти у відпустку, якщо є військовослужбовцем?

Щорічні основні відпустки на період воєнного стану не надаються. Винятки: відпустка по догляду за дитиною, відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин терміном до десяти діб з урахуванням часу, витраченого на дорогу, також - відпустка для лікування тим, хто отримав тяжкі поранення.

З додатковими запитаннями та уточненнями можна звертатися на гарячу лінію Генштабу з питань соціально-правового захисту за телефоном: 044 454 44 13

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар