четвер, 9 серпня 2018 р.

МОНЕТИЗАЦІЯ ПІЛЬГ НА ПРОЇЗД. ЧИ ОТРИМАЮТЬ ЖИТЕЛІ ЛУГАНЩИНИ «ЖИВІ» ГРОШІ?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 197 від 14 березня 2018 року замість права на безкоштовний проїзд у пільговиків з’явилася можливість отримати грошову компенсацію. На Луганщині визначилися з сумою готівкового відшкодування, але поки що його не отримав жоден з її жителів

Евеліна БОГДАНОВА

СКІЛЬКИ ВІДШКОДОВУВАТИМУТЬ

Монетизація транспортних пільг розповсюджується на всі види транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

Затверджений постановою КМУ порядок монетизації пільг на проїзд передбачає, що отримати пільги в готівковій формі можуть чорнобильці І та ІІ категорії; діти, які постраждали й отримали інвалідність у зв’язку з Чорнобильською катастрофою; учасники бойових дій; особи з інвалідністю внаслідок війни; діти з багатодітних сімей; ветерани військової служби, ветерани МВС, ветерани Національної поліції та інших силових відомств, які мають право на цю пільгу; батьки загиблих військовослужбовців; особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю; реабілітовані особи, які отримали інвалідність внаслідок репресій або є пенсіонерами. Також, крім категорій, які зазначено вище, органи місцевого самоврядування мають право визначити інші категорії громадян, яким будуть надаватися пільги у готівковій формі, наприклад пенсіонери за віком.

Урядом передбачена мінімальна кількість поїздок у міському транспорті, які повинні відшкодовуватися особам пільгових категорій з місцевих бюджетів. Їх повинно бути не менше 30. Розмір грошових виплат визначається шляхом множення середньої вартості проїзду в міському комунальному транспорті на 30 поїздок.

У Луганській області відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 14.06.2018 р. № 469 «Про затвердження розміру щомісячної готівкової виплати у 2018 році окремим категоріям осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських (крім залізничного та річкового транспорту) та міжміських маршрутах» розмір щомісячної готівкової виплати для надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування складає 108 гривень.

Для прикладу, за даними ЗМІ, в Харкові пільговикам виділили 130 гривень на місяць, у Черкаській облдержадміністрації прийняли рішення встановити розмір грошової компенсації за проїзд на рівні 60 гривень, на Волині – 69, а у Львівській області – 135.

Розрахована сума монетизованої пільги менше цієї соціальної норми гарантовано бути не може. А ось збільшити її органи місцевого самоврядування в змозі.

Як і вирішувати, вводити механізм монетизації пільг на проїзд взагалі чи ні.

А ЯК У НАС?

Були часи, коли проїзд пільгових категорій громадян відшкодовувався за рахунок субвенції з державного бюджету. Але вже у 2016-му цю статтю видатків було виключено з закону «Про Державний бюджет на 2017 рік». У 2017 році відповідні зміни були внесені і до Бюджетного кодексу. З того моменту відшкодування вартості проїзду пільговиків у міському транспорті стало повноваженням місцевих органів самоврядування, а також тягарем для місцевих бюджетів.

– Відповідно до порядку, передбаченого постановою № 197, саме органи місцевого самоврядування визначають, чи відбудеться монетизація і кошти виплачуватимуться безпосередньо пільговикам, чи все ж таки гроші з місцевого бюджету направлятимуться у безготівковій формі напряму перевізнику, як це і відбувалося до цього моменту, – відзначила Людмила Король, начальник відділу персоніфікованого обліку отримувачів пільг Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації. – Наразі в Луганській області жоден з органів місцевого самоврядування не прийняв такого рішення.

Причин тому декілька. По-перше, в Луганській області дуже багато осіб пільгових категорій.

– Велика кількість пільговиків, відповідно, велика сума грошового відшкодування, – акцентувала Людмила Олександрівна. – Лише для пенсіонерів – найбільшої за чисельністю пільгової категорії – за розрахунками Департаменту соцзахисту населення, для монетизації пільг на проїзд у Луганській області потрібно близько 173 мільйонів гривень на рік!

Звідси і друга причина – неспроможність місцевих бюджетів відшкодувати такі суми коштів.

– Дійсно, всі ці кошти повинні йти з районних та місцевих бюджетів. Це для них нереальна сума, – підкреслила Людмила Король. – Лише в Лисичанську на готівкові виплати за проїзд особам пільгових категорій, включаючи пенсіонерів за віком в мінімальному розмірі, тобто беручи розмір щомісячної готівкової виплати 108 гривень, потрібно 42,6 мільйони гривень на рік – непідйомна сума для бюджету міста. Депутати Лисичанської міської ради зверталися до депутатів Верховної Ради, до різних політичних сил щодо повернення відшкодування витрат на пільговий проїзд з державного бюджету. Облдержадміністрацією підтримано цю ініціативу.

Луганщина – не єдина, де до монетизації пільг на проїзд поставилися без ентузіазму. Така ситуація всюди в Україні. Лише одне місто запровадило механізм готівкової виплати окремим категоріям осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду. Це Пустомити, що на Львівщині. Із шести тисяч пільговиків у місті грошовий перерахунок отримають за попередніми розрахунками лише дев’ять сотень. Це постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи та інваліди І групи. Спершу до списків внесли й учасників бойових дій, але згодом перевізники погодились возити їх безкоштовно.

Так чи інакше, але монетизації пільг на проїзд найближчим часом більшості жителів Луганщини очікувати не варто. І на те є вагомі причини.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар