пʼятниця, 10 грудня 2021 р.

Додаткова відпустка для учасників бойових дій: особливості надання

Наразі чинним законодавством передбачена додаткова відпустка для учасників бойових дій, термін якої складає 14 діб. Про те, як вона надається та як можна отримати за неї грошову компенсацію, розбирався кореспондент АрміяInform.

Право на вищезазначену відпустку мають як учасники бойових дій, так і інваліди війни. Водночас не має значення при її наданні, працевлаштований ветеран за основним місцем роботи чи працює за сумісництвом. У будь-якому випадку вона повинна надаватися, а підставою є посвідчення учасника бойових дій. Така відпустка в обов’язковому порядку є оплачуваною.

Якщо для ветеранів, які звільнилися з лав Збройних Сил України та працюють на підприємствах, питання надання такої відпустки досить чітко врегульовано, то для чинних військовослужбовців є певні нюанси – на час дії особливого періоду, який триває й наразі, вона не надається, а компенсується грошима.

– Уже існує тривала юридична практика щодо компенсації додаткової відпустки для учасників бойових дій чинним військовослужбовцям. Так, рішенням Верховного Суду від 16 травня 2019 року у зразковій справі визначено, що не можна обмежувати та припинять право учасника бойових дій на отримання у рік звільнення виплати грошової компенсації за всі невикористані дні додаткової відпустки, право на яку набуто під час проходження військової служби. Тобто, наразі задля отримання такої компенсації слід звернутися з рапортом до командування військової частини під час звільнення з військової служби, – зазначив експерт з військового права Олександр Порва.

Поряд із цим проєктом Закону про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», який чекає на друге читання, пропонується надавати такі відпустки військовослужбовцям і в особливий період.

Для ветеранів, які працюють на підприємствах та установах, така додаткова відпустка надається за календарний рік. При цьому право на повну її тривалість не залежить від відпрацьованого часу в календарному році. Так, наприклад, учасник бойових дій, відпрацювавши навіть один робочий день у поточному календарному році, матиме право на таку відпустку повної тривалості — 14 календарних днів. Водночас вона має бути використана лише протягом календарного року. Якщо ветеран не реалізував своє право на таку відпустку в поточному році, перенесення її на наступний рік не допускається. Поряд із цим відпустка не продовжується на святкові та неробочі дні, що припадають на період її тривалості.

 

 Джерело

 

 






Немає коментарів:

Дописати коментар