понеділок, 8 листопада 2021 р.

Виплата пенсійного забезпечення у разі повторного прийняття на військову службу

Загалом виплата військової пенсії регламентується Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

На час дії особливого періоду, який триває з 17 березня 2014 року, в разі призову на військову службу виплата пенсії для армійців, які її отримували, не припиняється.

Пенсіонерам з-поміж військових, виплату пенсій яким на час їхньої служби було припинено ще до початку особливого періоду, виплата пенсії здійснюється при звільненні зі служби з урахуванням загальної вислуги років на день останнього звільнення.

Військовим пенсіонерам, отримання пенсій якими на час їхньої служби не припинено під час особливого періоду, надалі виплата здійснюється на загальних підставах.

Тож, підсумовуючи вищевикладене, можна зробити висновок, що виплата раніше призначеної пенсії в разі призову не припиняється, а після звільнення зі служби – підлягає обов’язковому перерахунку.

І головне – якщо новий розмір пенсії буде нижчим за розмір, який пенсіонер отримував до призову або повторного прийняття на службу, виплата пенсії здійснюється у розмірі, який він отримував до призову.

Для перегляду розміру пенсії пересічному військовому пенсіонеру необхідно звернутися до Головного управління Пенсійного фонду України, де він проживає, та надати документи, що підтверджують прийняття/звільнення зі служби, зокрема це може бути грошовий атестат, довідка про додаткові види грошового забезпечення, розрахунок вислуги років тощо.

– Деякі органи Пенсійного фонду України можуть ухвалювати рішення щодо припинення виплати пенсії, аргументуючи це тим, що особа уклала контракт про проходження військової служби в Збройних Силах України. Водночас, якщо такий контракт укладено з початком особливого періоду і до теперішнього часу, то відсутність у ньому положення про особливі умови, зокрема щодо строку його дії, не є підставою для припинення виплати пенсії, – зазначив експерт з військового права Олександр Порва.

Тобто, всі укладені контракти на проходження військової служби у період з 17 березня 2014 року є такими, що укладалися у разі виникнення кризової ситуації і це є підставою для продовження виплати пенсії в період проходження військової служби.

Аналогічна правова позиція зазначена у рішенні Верховного Суду  від 03 квітня 2018 року (справа №569/5311/17).

Джерело


Немає коментарів:

Дописати коментар