субота, 20 листопада 2021 р.

Пільговий кредит для учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб: особливості та нюанси

28 жовтня 2021 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку використання коштів на програму пільгових кредитів для учасників бойових дій та внутрішньо переміщених осіб. Йдеться про постанову Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 980. У чому полягають особливості та новації цих змін, розбирався кореспондент АрміяInform.

Пільговий кредит має суттєві переваги для військовослужбовців ЗСУ

Програму з надання пільгового кредиту на придбання житла учасникам АТО/ООС та внутрішньо переміщеним особам запроваджено у 2019 році. 

Головним розпорядником Програми є Міністерство розвитку громад та територій України, головним виконавцем — Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». 

Програма передбачає кредитування під 3% річних на термін до 20 років, але не більше ніж до досягнення позичальником пенсійного віку. Це насправді дуже перспективна програма. Тим паче, якщо порівняти із середньостатистичними банківськими позиками для купівлі житла, де, звісно, відсотки набагато більші, тому й погасити там кредит дуже важко або взагалі нереально. Ключова позиція, яка є вкрай привабливою для діючих військовослужбовців ЗСУ, що мають посвідчення учасника бойових дій або довідку внутрішньо переміщеної особи. Відсотки за користування кредитом не нараховуються військовослужбовцям — з початку і до закінчення особливого періоду, а також резервістам та військовозобов’язаним — з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду та на час проходження військової служби. 

Кредит надається виходячи з нормативної площі житла, яка становить 21 кв. метр загальної площі житла на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю. При цьому площа житла на одну особу становить не більш як 52,5 кв. метра загальної площі, а площа житла сім’ї з двох та більше осіб — не більш як 94,5 кв. метра загальної площі.

Крім того, враховується договірна вартість 1 кв. метра загальної площі житла для населеного пункту за місцем розташування об’єкта, на придбання якого надається кредит, але не більше ніж гранична вартість 1 кв. метра. Розрахунок граничної вартості проводиться за формулою: гранична вартість = опосередкована вартість 1 м² (наказ Мінрегіону у 2021 році) * коефіцієнт населеного пункту.

 Зокрема, для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова використовують коефіцієнт 1,75. 1,50 — для обласних центрів та міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб. Коефіцієнт 1,50 застосовується для населених пунктів, які розташовані на відстані до 15 кілометрів від меж обласних центрів та м. Києва, 1,25 — для міст обласного значення з населенням 100–300 тис. осіб, а також 1,00 — для інших населених пунктів.

Важливий нюанс: вартість загальної площі житла, що перевищує нормативну площу, сплачує позичальник за власний рахунок.

Одержувачі кредиту самостійно обирають об’єкти на придбання житла в межах адміністративно-територіальної одиниці за місцем реєстрації заяви про намір отримати кредит. Далі не пізніше ніж в день укладення кредитного договору вносить на свій особистий рахунок, відкритий в банку-агенті, кошти в розмірі 6 відсотків вартості нормативної площі житла та вартість площі житла, що перевищує нормативну. За бажанням кандидата розмір власного внеску може бути збільшено. Крім того, обов’язково знадобляться кошти на оплату за страхування та послуги нотаріуса під час оформлення договорів.

Які зміни внесено до програми?

Передусім змінено ознаки об’єкта кредитування. Встановлено, що квартира у багатоквартирному житловому будинку або одноквартирний житловий будинок повинен бути прийнятий в експлуатацію не більше ніж 35 років тому чи реконструйований не більше ніж 25 років тому, що на 10 років більше, ніж було до внесених змін.

Особи не можуть отримати кредит, якщо вони самі або члени їхньої сім’ї за рахунок державної підтримки/грошової компенсації чи пільгових кредитів збудували/будують або придбали житло. За винятком, звісно, ситуації, коли це житло залишилось на тимчасово окупованій території АР Крим, а також Луганської та Донецької областей.

Ще один важливий момент. Якщо особа є одночасно внутрішньо переміщеною особою та учасником бойових дій, вона може обрати одну або обидві підстави для реєстрації. При цьому для реєстрації вона подає дві окремі заяви про намір отримати кредит. Після отримання кредиту особа автоматично виключається з іншого реєстру.

Крім того, кандидат має право один раз подати заяву про відмову від отримання кредиту на один календарний рік. Протягом такого календарного року фінансова установа не розглядає документи кандидата на отримання кредиту та не пропонує кредит.

Якщо кандидат відмовляється від надання кредиту вдруге, він втрачає право на отримання кредиту за своїм порядковим номером кандидата в реєстрі. 

Якщо кандидат один раз подав заяву про відмову від отримання кредиту, а наступного разу не подав до фінансової установи заяви про надання кредиту з відповідними документами, фінансова установа складає акт про втрату права кандидата на отримання кредиту за своїм порядковим номером кандидата в реєстрі. У такий спосіб його виключають із загального реєстру.

Ще одна важлива інформація для військовослужбовців, які є учасниками АТО/ООС або внутрішньо переміщеною особою. Після оформлення пільгового кредиту на придбання житла ви втратите місце в гарнізонній черзі, можливість отримати компенсацію за неотримане житло, а також не зможете отримувати кошти на піднайом житла.

У разі загибелі (смерті) в районі проведення операції Об’єднаних сил позичальника (одного з членів сім’ї позичальника) — військовослужбовця, за рахунок бюджетних коштів погашається вся сума зобов’язань за кредитом, що існувала на момент його загибелі (смерті).


Немає коментарів:

Дописати коментар