суботу, 23 жовтня 2021 р.

Рада планує пом’якшити покарання для військових та збільшити фінансування ветеранських програм

 До Верховної Ради шляхом депутатської ініціативи як невідкладний подано Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проектів”. Про це повідомляє сайт Міноборони.

Законопроєктом 6052 від 14.09.2021 передбачено збільшити видатки загального фонду для фінансування невідкладних потреб соціального спрямування та реалізації інфраструктурних проектів, зокрема, на покриття дефіциту в коштах на виплату грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України: винагороди за збереження життя і здоров’я військовослужбовців, які виконують завдання в операції Об’єднаних сил, та недопущення утворення кредиторської заборгованості на кінець року шляхом збільшення на 5,7 млрд грн видатків Міністерству оборони України на грошове забезпечення з нарахуваннями.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони раніше зазначалося, що в бюджеті 2021 року не були враховані кошти для проведення додаткових виплат військовослужбовцям, передбачених законодавством, що мають прив’язку до зміни соціальних стандартів у державі, а також для виплати додаткової винагороди, запровадженої Постановою КМУ від 29.07.2020. У той же час протягом 2021-го року щомісячне грошове забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України виплачується у повному обсязі у всіх військових частинах.

У Міністерстві оборони вітають конструктивну ініціативу народних депутатів щодо збільшення бюджету для потреб оборонного відомства. Позитивне рішення з цього питання дасть можливість профінансувати найближчим часом всі обов’язкові виплати військовослужбовцям у повному обсязі.

Верховна Рада України цього тижня опрацьовує проєкт державного бюджету країни на 2022 рік. Проєкт містить кілька спеціальних програм, спрямованих на підвищення соціальних гарантій для учасників бойових дій. Зокрема, пропонуються до ухвалення нижче наведені зміни.

Зміни до Дисциплінарного статуту ЗСУ (законопроєкт № 5121 від 19.02.2021)

Проєкт № 5121 має на меті внести зміни до Дисциплінарного статуту ЗСУ, оновивши такий вид дисциплінарного заохочення, як зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення. Як і нині, це заохочення зможе застосовувати той командир, який наклав стягнення, або ж його прямий начальник. Одночасно можна буде зняти лише одне дисциплінарне стягнення.

Утім, редакція законопроєкту в другому читанні передбачає абсолютно менші строки дії дисциплінарних стягнень із моменту їхнього оголошення:

зауваження ― один місяць;

догана ― два місяці;

сувора догана ― три місяці;

попередження про неповну службову відповідність ― шість місяців.

Для порівняння: нині строк дії всіх вищезазначених дисциплінарних стягнень становить один рік.

Бюджетні програми Мінветеранів

Фінансування програми компенсації за житло для учасників АТО/ООС, які є особами з інвалідністю ІІІ групи, становитиме  3 мільярди 263 мільйони гривень, що в 13 разів більше за обсяг фінансування, який закладено в бюджет у 2021 році (248 мільйонів гривень).

Фінансування програми компенсації за житло особам з інвалідністю І–ІІ групи та сім’ям загиблих становитиме 1 мільярд 733 мільйони гривень, що в 5,6 разів більше за обсяг фінансування, закладений у 2021 році (305 мільйонів гривень).

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар