субота, 12 вересня 2020 р.

Яка процедура звільнення військовослужбовців від сплати процентів, штрафних санкцій та пені за банківськими кредитами

Із початком особливого періоду в державі, а саме з 18 березня 2014 року, усіх військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів було звільнено на підставі ч. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» від сплати процентів за користування кредитом, штрафних санкцій та пені за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, зокрема банками та фізичними особами.

Про те, від яких складових кредитних зобов’язань звільняються військові і чи завжди їх звільняють відповідно до вимог чинного законодавства, розбирався кореспондент «АрміяInform».

Так, рішенням Верховного Суду в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 30.05.2018 року (справа № 521/12726/16-ц) було визнано, що штрафні санкції та проценти за користування кредитом не підлягають стягненню з військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів.

Водночас Національний банк України в своєму листі від 05 листопада 2014 року № 18-112/64483 «Про скасування пені та штрафів за договорами кредиту під час АТО» надав роз’яснення, що для звільнення від нарахування штрафів, пені та відсотків за користування кредитом мобілізовані позичальники повинні надати банку перелік документів, встановлений листом Міністерства оборони України від 21 серпня 2014 року № 322/2/7142 . Такими документами є: військовий квиток, у якому в відповідних розділах здійснюють службові відмітки, або довідка про призов військовозобов’язаного на військову службу, видана військовим комісаріатом або військовою частиною, а для резервістів − витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною.

Однак не всі військовослужбовці обізнані про свої права з питань звільнення від сплати відсотків, штрафів та інших виплат за кредитами. За інформацією офіційного сайта Національного банку України, до Національного банку України станом на 20 лютого 2020 року вже надійшло понад 100 звернень військовослужбовців, які скаржаться на те, що банки нараховують їм відсотки та штрафи за кредитами в період проходження військової служби. Наразі оскаржується протиправна діяльність 17 українських банків. Також відповідно до законодавства звільняти від сплати відсотків та штрафів військових повинні не лише банки, але і небанківські фінансові установи, зокрема, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди й компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг. Національний банк України поки не є їх регулятором, але отримує також звернення від військовослужбовців щодо порушень законодавства цими фінустановами.

У кожному випадку виявленого фінансового порушення Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку України звертається безпосередньо до банків із вимогою вирішити ситуацію. Близько 60% таких випадків розглянуто позитивно для споживачів — банки списали неправомірно нараховані відсотки. Решта випадків наразі вивчаються відповідними фахівцями.

Під час розгляду таких справ у судовому порядку не всі суди приймають рішення на користь військовослужбовців з питань звільнення від сплати процентів та штрафних санкцій. Так, рішенням Верховного Суду від 11.12.2019 року (справа № 199/2418/15-ц) було відновлено право військовослужбовця на звільнення від сплати процентів та штрафних санкцій за отриманим кредитом. Колегія суддів у цій справі скасувала рішення апеляційного суду, не погодившись з відмовою військовослужбовцю у звільненні від стягнення процентів, штрафів та пені за кредитом. Верховним Судом не були взяті до уваги обґрунтування апеляційного суду, що від сплати нарахованих штрафів, пені та відсотків за користування кредитом звільняються лише мобілізовані позичальники.

Аналогічну правову позицію з питань звільнення військовослужбовців від сплати процентів, штрафів та пені за кредитами було викладено в постановах Верховного Суду від 21.02.2018 року у справі № 306/1157/15-ц та від 10.01.2019 року в справі № 327/353/16-ц.

Водночас висновки Верховного Суду відповідно до частини 4 статті 263 Цивільного процесуального кодексу України мають бути враховані судами при виборі й застосуванні норм права під час спірних правовідносинах.

 

Джерело


Немає коментарів:

Дописати коментар