неділю, 26 квітня 2020 р.

ЯК ЗАСТРАХУВАТИ СВІЙ АВТОМОБІЛЬ УЧАСНИКУ БОЙОВИХ ДІЙ?

У цій статті коротко і ясно розповідаю про те, чому учаснику бойових дій можна не купувати "автоцивілку" для пересування на автомобілі в Україні. Розберемо це питання, яке всі часто задають і не знають точної відповіді, на прикладі звернення від пані Світлани.

 "Доброго дня! За документами я, дружина учасника бойових дій, є власником легкового автомобіля, але фактично ним користується і керує мій чоловік.

Питання: яким чином оформити автомобіль на чоловіка, щоб він міг користуватися пільгою і не купувати обов'язкову страховку на транспортний засіб для пересування по Україні?".

Відповідаю мовою офіційних юридичних документів.

1) В даній ситуації Ваш чоловік, який є учасником бойових дій, звільняється від обов'язкового страхування, коли він керує транспортним засобом.

Підстава: стаття 13-1 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів ": Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та особи з інвалідністю внаслідок війни, що визначені законом, особи з інвалідністю I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами, а також особи, що керують транспортним засобом, належним особі з інвалідністю I групи, у її присутності, звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України.  Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є зазначені особи, проводить МТСБУ"

2) Як розуміти формулювання "НАЛЕЖНИМИ ЇМ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ"? 

На це питання є офіційне роз'яснення Конституційного Суду України, яке обов'язковим. Рішення КСУ від 24 грудня 2015 року № 7-рп/2014 : "В аспекті конституційного звернення положення пункту 13.1 статті 13 Закону України „Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів“ від 1 липня 2004 року № 1961-IV зі змінами необхідно розуміти так, що транспортними засобами, які належать учасникам бойових дій,особам з інвалідністю внаслідок війни та особам з інвалідністю  I групи, є такі наземні транспортні засоби, якими зазначені особи володіють як на праві власності, так І НА БУДЬ-ЯКІЙ ІНШІЙ ПРАВОВІЙ ПІДСТАВІ". 

3) ЯКІ ЦЕ ПІДСТАВИ? 

Однією з таких правових підстав є передача власником автомобіля Вами (дружиною) у користування своєму чоловікові-УБД шляхом передачі йому реєстраційного документа на цей транспортний засіб.

Підстава: абз. 2.2 Правил дорожнього руху, які затверджені постановою КМУ від 10 жовтня 2001 р. № 1306 : "Власник транспортного засобу може передавати такий засіб у користування іншій особі, що має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй реєстраційний документ на цей транспортний засіб."

ВИСНОВОК. Як бачимо, якщо чоловік, який є учасником бойових дій, буде за кермом автомобіля, який належить його дружині, він не підлягає обов'язковому страхуванню. Для законного користування автомобільним транспортом він повинен мати при собі права, техпаспорт, посвідчення УБД.

Чи можна дружині, родичам, батькам їздити на автобілі, який належить УБД, без страховки?

У разі якщо чоловік - УБД є власником автомобіля, і передає його у користування (керування) своїй дружині або іншій особі, в такому разі ця особа підлягає обов'язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності - потрібно мати страховку, оскільки норма Закону передбачає звільнення від обов'язкового страхування лише в тому випадку коли особа, яка має право на пільгу (учасник бойових дій) ОСОБИСТО керує транспортним засобом. Підстава - стаття 13-1 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів ".

Купувати страховку чи користуватись передбаченою законом пільгою, кожен учасник бойових дій вирішує сам, але знати свої права має кожен. Знання своїх прав допомагає ухвалювати зважене рішення в своїх інтересах, не порушуючи при цьому права інших осіб.

правозахисник, юрист, тренер Антон Красов
https://www.facebook.com/anton.krasov

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар