субота, 21 березня 2020 р.

Сумно, як що так буде: Скандальна медреформа. ветерани АТО лікуватимуться власним коштом

Один пацієнт - одне захворювання. У Кропивницькому обласному шпиталі для ветеранів війни з першого квітня змінять формулу надання допомоги. Учасники бойових дій будуть змушені доплачувати за лікування.

Це - неврологічне відділення в Кіровоградському обласному госпіталі для ветеранів війни. Наразі тут курс лікування проходить кадровий військовий третього окремого полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго - Олександр. Обличчя хлопця показувати не можна, бо він спецпризначенець. Лікує спину та серцево-судинну систему.

Олександр, військовий Кропивницького третього окремого полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго: "За период войны я сюда обратился впервые, до этого обходилось таблетками, ну а сейчас уже сроки подоспели - нужно приводить себя в порядок. По лечению, в принципе, все согласно программ, все доступно, все удобно, все в наличии - пока."

Поруч з Олександром на лікуванні тут учасники Другої Світової, Афганістану та чорнобильці. Все, від процедур до медикаментів, для них - безкоштовно. Однак вже з першого квітня правила змінюються.

Олена Беденко, завідувачка поліклінічного відділення Кіровоградського обласного госпіталю для ветеранів війни:  "Передбачено фінансування - лікування лише одної патології. Тобто, у одного пацієнта може бути деформуючий остеохондроз суглобів, гіпертонічна хвороба, розлади кишкового тракту, поранення отримала під час війни і психологічна травма, а лікувати ми маємо лише одне захворювання - от в цьому і постає проблема."

Медики наголошують, що в переліку Національної служби здоров'я не врахована й низка необхідних медичних препаратів для ветеранів війни.

Надія Симоненко, завідувачка неврологічного відділення Кіровоградського обласного госпіталю для ветеранів війни: "На першому місці йдуть дегенеративні захворювання хребта, як в народі кажуть, - захворювання хребта з ускладненнями. Це можуть бути і коли з вираженим корінцевим больовим синдромом, для яких не достатньо тільки диклофенака або інфулгана. Тобто, тут повинна бути комплексна терапія, масаж, ЛФК, фізіотерапевтичні процедури, які не передбачені в цьому пакеті."

Щороку лише в цьому госпіталі лікуються чотири тисячі ветеранів війни. А вже з першого квітня їм доведеться платити з власної кишені за лікування та медикаменти, що не передбачені в пакеті медичних послуг.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар