субота, 4 січня 2020 р.

Верховний Суд підтримав військового у справі про видачу довідки щодо розміру грошового забезпечення для перерахунку пенсії

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув зразкову справу за позовом особи, яка отримує пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» до органу, що уповноважений видавати довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії. Центральний орган виконавчої влади відмовив позивачеві в наданні оновленої довідки про розмір грошового забезпечення із зазначенням відомостей про щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії для здійснення обчислення і перерахунку пенсії.

Відповідач обґрунтував відмову тим, що уряд не вніс зміни до Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 року № 45) щодо форми довідки (додаток 2 до цього Порядку). Також зазначив про те, що з ГУ ПФУ не надходили списки осіб, пенсії яких підлягають перерахунку.

Верховний Суд вказав, що 5 березня 2019 року набрало законної сили судове рішення у справі № 826/3858/18, яким визнано протиправними і нечинними норми постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» та зміни до зазначеного Порядку, якими для обрахунку розміру пенсій не враховано щомісячних додаткових видів грошового забезпечення діючих військовослужбовців. Отже, з 5 березня 2019 року виникли підстави для перерахунку пенсій, призначених згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», з урахуванням розміру посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням та відсоткової надбавки за вислугу років, а також додаткових видів грошового забезпечення, повідомляє АрміяІнформ з посиланням на пресслужбу Верховного Суду.

Верховний Суд дійшов висновку, що в компетенцію уряду входить прийняття, зміна чи припинення дії згаданого Порядку проведення перерахунку пенсій. Проте зміни, внесені постановою КМУ № 103, зокрема до додатка 2 до цього Порядку, в якому визначено форму довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії, були визнані судом протиправними та нечинними, а тому з 5 березня 2019 року – дня набрання законної сили рішенням у справі № 826/3858/18, діє редакція додатка 2 до Порядку проведення перерахунку пенсій, яка діяла до зазначених змін.

Суд також вказав, що перерахунок пенсій у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на такий перерахунок згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», не проведений з вини органів Пенсійного фонду України та/або державних органів, які видають довідки для перерахунку пенсії, провадиться з дати виникнення права на нього без обмеження строком.

Апеляційна скарга на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду може бути подана до Великої Палати Верховного Суду впродовж тридцяти днів.

Рішення Верховного Суду від 17 грудня 2019 року № Пз/9901/20/19 (№160/8324/19).




Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар