середа, 25 грудня 2019 р.

Як добровольцю отримати УБД та що робити за відсутності документів?

Новий закон про добровольців № 2045-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції» діє на людей, які в складі добровольчих збройних формувань захищали територіальну цілісність країни в Донецькій і Луганській областях  протягом не менше 30 календарних днів, в тому числі за сукупністю днів.

Законодавці також передбачили, що повинна дотримуватися одна важлива умова: добровільне формування повинно було воювати на Донбасі у взаємодії з підрозділом чи підрозділами ЗСУ, МВС, Національною поліцією України, Національною гвардією, СБУ та іншими утвореними відповідно до українського законодавства військовими (правоохоронними) органами.

Добровольцям для оформлення та отримання статусу учасника бойових дій (УБД) потрібно звертатися до міжвідомчих комісій, створених центральними органами виконавчої влади (міськрадами, райадміністраціями), мета яких гарантувати виконання державних програм у сфері соціального захисту ветеранів війни.

Відзначимо, що згідно з постановою Кабміну № 117, особа, яка має право на пільги, повинна бути включена до «Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги» в районному управлінні праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

Як добробатам довести участь в АТО при втраті чи відсутності відповідних документів?
Закон про добровольців працює та застосовується навіть в разі відсутності документів, які є підставою для оформлення та надання статусу УБД.

Людина може довести, що воювала у складі добровольчого формування, надавши свідчення (заяви) трьох і більше свідків про час безпосередньої участі такого добровольця у виконанні завдань антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.

Наразі є 4 важливих нюанси в законі для отримання УБС добровольцем:

  • Підпис на наданих документах потрібно обов’язково засвідчити у нотаріуса.
  • У разі якщо доброволець, виконуючи бойове завдання в Донецькій і Луганській областях, отримав поранення, контузію або каліцтво, потрібно свідоцтво двох і більше свідків про період безпосередньої участі такої особи у виконанні завдань АТО.
  • Якщо документів добровольчого підрозділу немає і їх неможливо відновити, то як доказ добре надати комісії медичну документацію про отримання поранення, контузії, каліцтва під час бойової участі в антитерористичній операції.
  • Добровольці АТО зі статусом особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до п.13 ч.2 ст.7 розглянутого в статті Закону, яким після повторного огляду МСЕК (медико-соціальною експертною комісією) відмовлено в отриманні інвалідності, отримують статус УБС за спрощеною процедурою.


 Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар