вівторок, 10 вересня 2019 р.

Роз’яснення щодо виплати індексації грошового забезпечення військовослужбовців

Інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяINFORM оприлюднило Роз’яснення щодо виплати індексації грошового забезпечення військовослужбовців

Виплата призначена для часткового або повного відшкодування подорожчання споживчих товарів і послуг. Провадиться виплата відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078.

Індексації підлягають доходи військовослужбовців, які не мають разового характеру.  Нараховують її, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103 відсотки. Вираховується як добуток прожиткового мінімуму (для відповідних соціальних і демографічних груп населення) та величини індексу споживчих цін.

Чому військовослужбовцям не здійснювали виплату індексації з 2016-го по лютий 2018 року?

Виплата залежить від обсягу фінансування на відповідний рік. Відповідно до статті 51 Бюджетного кодексу керівники здійснюють видатки на грошове забезпечення лише в межах фонду грошового забезпечення. За інформацією, наданою представниками Департаменту фінансів Міноборони, у межах наявного фінансового ресурсу можливості виплати індексації грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України з січня 2016 року по лютий 2018 року в Міністерства оборони України не було. Так, наприклад:

  • у бюджетному запиті на 2016 рік фонд грошового забезпечення планувався у сумі 22,4 млрд грн, фактично виділені Міністерству оборони України 29,5 млрд грн. У зв’язку зі збільшенням мінімального розміру грошового забезпечення військовослужбовців торік з 2,3 тис. грн до 7,0 тис. грн, ці кошти були спрямовані виключно на виплату грошового забезпечення;
  • 2017 року в бюджетному запиті планувався фонд грошового забезпечення (зокрема й на індексацію) у сумі 37,7 млрд грн, а виділено було всього 30,6 млрд грн;
  • відповідно на 2018 рік запланували 45,1 млрд грн, але фактично було виділено лише 34,8 млрд грн.

Чи виплачується індексація військовослужбовцям нині?

Так. Ситуація змінилась після прийняття з 1 березня 2018 року постанови Уряду від 30 серпня 2017 р. № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб».

Базовим місяцем для нарахування військовослужбовцям індексації став березень 2018 року. Вже в грудні 2018 року індекс споживчих цін перевищив 103 %, що і стало підставою для виплати особовому складу індексації.

Наразі кошти виплачують щомісяця. Наприклад, за липень місяць всім військовослужбовцям нарахували по 206,72 грн. За мінусом військового збору (а це 1,5%) на руки кожен отримав по 203,62 грн.


Немає коментарів:

Дописати коментар