четвер, 1 серпня 2019 р.

Ветерани потребують осучаснення системи соціальної підтримки в усіх сферах захисту

У липні в м. Житомир у Будинку Ветерана відбувся круглий стіл на тему «Реформа законодавства у сфері ветеранських справ».

Організатором заходу виступили ГО «Юридична Сотня» (керівник ГО Леся Василенко) та Будинок Ветерана. Метою зустрічі фахових юристів-волонтерів з ветеранами, сім’ями загиблих та представниками соціального захисту області, охорони здоров’я, освіти та науки стало обговорення необхідності удосконалення законодавства щодо статусу ветерана в Україні, а також реформування системи державної підтримки ветеранів.

На початку заходу виступила заступник міністра по справах ветеранів Оксана Гаврилюк. Вона зазначила, що це початок загальноукраїнського обговорення корінних  змін до діючого законодавства. Ветерани потребують осучаснення системи соціальної підтримки в усіх сферах захисту.

Представники ГО «Юридична Сотня»  - юристи Вікторія Лавренюк та Юлія Мотрій – порівняли  американське  та українське законодавство, що регулює відносини у даній сфері та презентували власні пропозиції щодо необхідних змін.

IMG 20190704 4«Юридична сотня» виходить з того, що пільги повинні створювати нові можливості та стабільно фінансуватися з бюджету. Звернемось до статистики. Станом на 14 травня 2019 року Україна має 1,2 млн ветеранів або 3%  населення країни, а це велика кількість пільг, які держава не може забезпечити у повному обсязі.  (З них, довідково: 1162 - постраждалих учасників Революції Гідності, 319 069 -учасників війни, 421 067 – учасників бойових дій, 192 900 – ветеранів військової служби, 119 557 – осіб з інвалідністю внаслідок війни, 157 599 – членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, 14 осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною).

ГО «Юридична Сотня» пропонує прийняти новий Закон України «Про статус ветеранів та їх сім»ї в Україні» де скоротити чисельність категорій ветеранів з 52 до 32-х, а також скоротити пільги, переглянувши їх для кожної категорії згідно потреб. «З них 18 – це  цивільні категорії, тобто особи які не брали участі в бойових діях» - розповіла Вікторія Лавренюк під час презентації. В проекті закону також передбачається статус та державна підтримка для сімей ветеранів, сімей загиблих (померлих), зниклих безвісті.

IMG 20190704 20До речі, у Сполучених Штатах, взагалі існує лише дві категорії ветеранів: за вислугою років та участю у бойових діях на певних умовах – за терміном перебування у зоні бойових дій та обов’язковою умовою про безпосередню участь у прямому бойовому зіткненні з противником.

Повертаючись до реалій України, то 20 категорій цивільних, які сприяли армії, проживали в районах бойових дій, отримали поранення, брали участь в акціях масових протестів повинні регулюватись двома окремими законами. Всі три законопроекти, щоб не суперечити діючим нормам, мають бути зареєстровані, прийняті та набрати чинність одночасно.

У ході круглого столу розглядалися також питання медичного забезпечення ветеранів, психологічної підтримки, освіти, житла  та працевлаштування.

Зараз однією із основних проблем у працевлаштування ветеранів є їхні трудові гарантії, які мають виконуватись за рахунок роботодавці, а саме: додаткова оплачувана відпустка тривалістю 14 діб, переважне право залишення на роботі при скороченні штату, щорічна відпустка у зручний час, збереження місця роботи та середня заробітна плата на період військових зборів, виплата ЗП при  підписанні контракту під час дії особливого періоду. Саме тому пропонується відмінити чи зменшити трудові гарантії, які повинні покращити процес працевлаштування ветеранів.

Учасники столу дійшли висновку, що важливим є питання працевлаштування ветерана, зокрема пільги для роботодавця, який бере на роботу ветерана. Також необхідно запровадити підтримку ветеранського бізнесу.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар