неділя, 28 липня 2019 р.

ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ – 2019: поширені питання

Питання  звільнення з військової служби продовжують надходити на гарячу лінію ГО “Юридична Сотня”. Тому є сенс надати актуальні відповіді на найпоширеніші з них.

1. Чи правда, що зараз не звільняють з військової служби. 

– Ні, неправда, оскільки юридичні передумови для звільнення є, зокрема стаття 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військової служби”.

2. Чи правда, що зараз діє воєнний стан? Чи впливає введення воєнного стану у минулому на майбутні звільнення?

– Ні, воєнний стан на сьогодні не діє. Звільнення з військової служби не діяло протягом дії воєнного стану (з 28.11.2018 по 26.12.2018). Детальніше про правові роз’яснення воєнного стану дивіться тут:  //blogs/3099955/vonniyi_stan_pravov_rozyasnennya_ch1

Після закінчення воєнного стану такі обмеження не діють і не впливають на майбутні звільнення.

3. Чи діє зараз особливий період?

– Так, особливий період розпочався у березні 2014 року і триває дотепер.

4. В який строк відбувається звільнення осіб із 6-місячними контрактами?

– Звільнення таких осіб має відбуватись наступного дня після завершення строку такого контракту. Будь-яких затримань таких осіб під жодними підставами бути не може, окрім лікування військовослужбовців – до завершення такого лікування.

4. В який строк звільняють контрактників “до закінчення особливого періоду”?

– Вони мають відслужити 24 місяці і підлягають звільненню протягом 3 місяців з дня виходу із зони ООС (виконання завдань в зоні ООС).

5. Чи можуть затримати контрактників “до кінця особливого періоду”?
– Так, можуть.        – Якщо такі особи виконали завдання в ООС, їх можуть затримувати до 3 місяців. Не більше.  – Якщо такі особи продовжують виконувати завдання в ООС, таких осіб можуть затримати до закінчення виконання таких завдань. Строку, на який можуть затримати в ООС в законодавстві немає. Закінченням виконання завдань можна вважати вибуття із ООС у відпустку, на ротацію, на лікування тощо.

6. В який строк  звільняють контрактників зі строковими контрактами (на 1, 3, 5 років)?

Тут є нюанс. Потрібно розрізняти:

а) строкові контракти на 1, 2, чи 5 років, які закінчились до 06 січня 2017 року включно. Наприклад, контракт був укладений у листопаді 2013 року на 3 роки. До листопада 2016 року. Особи, що мають такі контракти зобов’язані переслужити 18 місяців після закінчення строку контракту. Наприклад, контракт на 3 роки з листопада 2013 року до листопада 2016 року. Така особа має переслужити 18 місяців = травень 2018 року.

Чи можуть затримати таких осіб?
Так, можуть. Якщо такі особи виконали завдання в ООС, їх можуть затримувати до 3 місяців. Не більше. Якщо такі особи продовжують виконувати завдання в ООС, таких осіб можуть затримати до закінчення виконання таких завдань. Строку, на який можуть затримати в ООС в законодавстві немає. Закінченням виконання завдань можна вважати вибуття із ООС у відпустку, на ротацію, на лікування тощо.

б) строкові контракти на 1, 2, 3 чи 5 років, які закінчились після 06 січня 2017 року включно.

Наприклад, контракт укладений у березні 2016 року на 3 роки = до березня 2019 року. Вони не мають переслужувати 18 місяців.

Таких осіб не мають права затримувати за жодних обставин. Вони підлягають звільненню одразу після завершення строку контракту наступного дня.

Що робити, якщо такі особи перебувають в ООС? – Таких осіб не можуть затримувати. Їх мають вивести на ППД і звільнити до дня закінчення строку контракту.

7. Що потрібно для звільнення?

1. Важливо повідомити командира військової частини про небажання продовжувати військову службу – написати рапорт про звільнення.

 2. Мало просто написати рапорт в 2 примірниках, його потрібно ще й зареєструвати у військовій частині. Один примірник з позначкою та датою реєстрації рапорту потрібно забрати собі як доказ факту реєстрації. Відомо, що часто військові частини відмовляються реєструвати рапорти, що є порушенням законодавства. В цьому разі потрібно надсилати рапорт рекомендованим листом з повідомленням на адресу частини та відправляти рапорт зі скаргою до Міністерства оборони щодо нереєстрації рапорту про звільнення.

Пам’ятаємо, що право на проходження службу є таким самим правом, як і право на звільнення, яке чітко і неухильно має забезпечуватись державою . Знайте свої права і будьте готові їх захищати.

Антон Красов, правозахисник, юрист ГО “Юридична Сотня"

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар