неділя, 12 травня 2019 р.

20 років у черзі. Як у різних регіонах України забезпечують житлом військовослужбовців

Закон передбачає забезпечення житлом усіх військовослужбовців, які його потребують. Тож, в державі утворили спеціальні черги на квартири. Скільки родин чекають на житло та чому це проблемне питання, читайте далі.


  На квартирному обліку  в гарнізонах ЗСУ, станом на 11 квітня 2019 року, перебуває 48 165 сімей військовослужбовців. Такі дані Вільному радіо надали у Головному квартирно-експлуатаційному управлінні ЗСУ у відповідь на інформаційний запит. Сім тисяч сімей вже 20 років чекають на отримання житла.


Проектний офіс реформ МОУ

 Тут важливо врахувати те, що в Україні досі діє Житловий кодекс Радянського Союзу. Щоправда, в нього постійно вносять поправки. Але в радянські часи була інша економіка, яка не передбачала вступ до ЄС або впровадження стандартів НАТО в армії.
Як стати на квартирний облік (Фото: НАКО)

Дослідження з цієї теми проводив Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО).

“Якщо виходити з цього документу (Житловий кодекс УРСР, —  ред), то для того, щоб усі військовослужбовці отримали житло, потрібно 658 років”,— зазначив на презентації дослідження НАКО  співголова комітету Володимир Огризко.

Вчасно житло не надають навіть тим, хто був поранений у боях на Донбасі. Однак, у Міністерстві оборони кажуть, що для учасників АТО зробили привілеї.

 “Для учасників АТО виділяється зі всього житла, яке надходить на розподіл, 20%. У 2019 році забезпечено 37 учасників АТО. За весь час проведення АТО отримали житло 1926 учасників бойових дій”, — розповів у коментарі для телеканалу “1+1” старший офіцер житлового відділу МОУ Микола Пасічний.


Ще однією проблемою дослідники називають неефективне планування. Міноборони замовляє  будівництво житла і сплачує за житло, яке не здається в експлуатацію. Коли бюджет закінчується, завершення будівництва об’єкту переносять у часі. У деяких випадках навіть присутня переплата за послуги. За даними дослідження НАКО, лише за один будинок Міноборони переплатило 320 тисяч доларів.

Крім того, в Україні існує виплата компенсації за піднайом житла. Вона виплачується за умови, якщо військовий не забезпечений житлом в тому населеному пункті, де він проходить службу.

Для цього військовослужбовець має надати до військової частини:

  • рапорт;
  • довідку про склад сім’ї, яку видає військова частина;
  • довідку про перевірку житлових умов;
  • копію документів, що посвідчують особу військовослужбовця та повнолітніх членів сім’ї;
  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;
  • витяг з держреєстру речових прав на нерухоме майно або з БТІ;
  • копію довідки про місце проживання військовослужбовця та повнолітніх членів сім’ї;
  • копію довідки про державну реєстрацію актів цивільного стану (свідоцтво про шлюб, розлучення, народження дітей та інше);
  • копія довідки з попереднього місця проходження служби про забезпечення/незабезпечення здачі житлового приміщення (для військовослужбовців, які проходили службу в інших регіонах).


У 2019 році бюджетну програму “Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Збройних Сил України”  профінансували на 100 млн гривень. І військові вже почали отримувати житло. Найбільше квартир отримали сім’ї Київського гарнізону — 252 у минулому році та 92 у поточному.


  Приклади забезпечення квартирами військових є і в Бахмуті. Отримати житло зміг командир механізованої роти механізованого батальйону  військової частини, яка розташована у місті. Надала квартиру, площею 17, 7 м2, міська рада. 


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар