суботу, 30 березня 2019 р.

Місцеві та обласні програми підтримки та реабілітції УБД АТО/ООС, інвалідів війни, сімей загиблих захисників та чинних військовослужбовців

Гарантована державою і закріплена в законодавчих актах України допомога учасникам бойових дій  АТО / ООС,  інвалідам війни, сім'ям загиблих захисників, чинним військовослужбовцям, "гальмується" і не виконується  у полному обсязі.

На то є ряд причин. Недостатнє фінансування або в ряді випадків повна відсутність; протиріччя і невідповідності в нормативних  актах, неповна компетенція окремих чиновників, в деяких випадках - відвертий саботаж або просте небажання.

Проведена децентралізація збільшила бюджети громад, надавши можливість більш широко реалізувати програми з надання допомоги АТОшнікам. Зрозуміло, що у кожній області, у кожній громади різні бюджети, проблеми різного спрямування і масштабу, а слідчо,  й різні можливості.  У більшості випадків  місцева влада залишає без уваги допомогу УБД, інвалідам, сім'ям загиблих і військовослужбовцям, посилаючись на свої комунальні проблеми.

Проте, в ряді міст і областей України розроблено програми допомоги і реабілітації цих категорій наших громадян і є можливість їх реалізації.

Хоча про повне виконання цих програм говорити рано, тому що в основному вони складені на 2019р і наступні роки. Але перші кроки і результати вже є.

Фінансова підтримка і виплати.

Про затвердження граничних розмірів допомог окремим категоріям киян на 2019 рік



У лютому 2019 року Виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив список учасників АТО для отримання матеріальної допомоги у розмірі 100 тис грн. У переліку 36 учасників бойових дій на Сході України.



А з березня цього року ще  п`ятдесят сімь військовослужбовців отримають по 100 тисяч грн 

У Дніпрі ветеранам російсько-української війни підвищили адресну матеріальну допомогу.

Також до Дня добровольця депутати Львівської обласної ради прийняли рішення здійснити виплати бійцям-добровольцям у розмірі 1 тис грн.




 Дал  Івано-Франківськ.Рішення влади щодо фінансової допомоги АТОвцям та інвалідам війни



Знову столиця України. Березень 2019 року. "У рамках міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам» столиця додатково виділить 50,986 млн грн на надання матеріальної допомоги киянам-уповноваженим членам сімей загиблих киян-учасників антитерористичної операції за належні для одержання або одержані ними земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Відповідне рішення було підтримано на сесії Київради." (Офіційний портал Києва. Київська міська рада. Київська міська державна адміністрація)

У Кропивницькому АТОвцям нададуть матеріальну допомогу.Відповідний проект рішення виконавчого комітету міської ради оприлюднений у четвер, 24 січня, передає Depo.Кропивницький.
У документі йдеться про надання одноразової матеріальної допомоги 30 учасникам антитерористичної операції, які є мешканцями Кропивницького, у сумі три тисячі гривень кожному. Загальна сума - 90 тисяч гривень.


Житло і рішення квартирного питання

Січень 2019 року. Безкоштовні квартири для бійців. В Івано-Франківську бійці АТО взялися розв’язати житлове питання без допомоги чиновників. Для цього запустили власний соціальний проект. (fakty.com.ua)

Січень 2019 року. Луганська обласна державна адміністрація повідомляє  що місцеві бюджети отримали майже два мільйони на виплату грошової компенсації за житло для сімей окремих категорій учасників АТО.


 Лютий 2019 року. Військові 10-ї бригади отримали квартири у Коломиї



Березень 2019 року. Активісти Громадськоъ ініціативи «Громади майбутнього»готові будувати житло для воїнів АТО та переселенців

У Сумах протягом 5 років щорічно виділятимуть з міського бюджету по 21 млн грн. на надання одноразової цільової матеріальної допомоги на придбання квартир учасникам АТО. Вперше в 2018 році 60 захисників, що мають першочергове право на отримання житла, отримали по 350 тис. Грн. з міського бюджету. «40 чоловік придбали житло: як в Сумах, так і за його межами», - повідомила на засіданні виконкому 12 лютого перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення Світлана МАРІНЧЕНКО.
Аналогічна сума на придбання житла цієї категорії передбачена і в бюджеті 2019 року. (http://rama.com.ua)

Січень 2019 року. Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій реалізовує програму міської ради – безкоштовне тимчасове поселення учасників АТО з інших міст у хостелах Львова.



Лютий 2019 року.В Троїцьому районі відбулось засідання районної комісії щодо розгляду заяв про виплату грошової компенсації для отримання житла переселенцям які є учасниками бойових дій і втратили своє житло на окупованій території.
Комісія прийняла позитивне рішення  щодо заяви жителя Троїцького району про призначення грошової компенсації за належні для отримання житла для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.


Далі - акція! Квартири БЕЗКОШТОВНО для учасників АТО від бізнесу – Українці Разом!
Реальна адресна допомога сім’ям воїнів АТО! Перші три квартири БЕЗКОШТОВНО для власників соціальних карток учасника АТО “УКРАЇНЦІ-РАЗОМ!” від бізнесу ТОВ “Виробниче підприємство “ПОБУДРЕМБУДМАТЕРІАЛИ”!!! ("Українці Разом")

В Одеській області діють  регіональні житлові програми.



Київська міська спілка ветеранів АТО повідомляє, що  25.03 відбулося засідання Ради ветеранів Антитерористичної операції при виконавчому органі Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за участю мера Києва Віталія Кличко.

Розглядалися дуже важливі та гострі питання сьогодення ветеранів АТО/ООС


Лікування і реабілітація

Квітень 2018 року. Луганська область. У м.Рубіжне відкрито "Центр відновного лікування та реабілітації ветеранів війни"

Січень 2019 року. Кіровоградщина передбачила кошти на підтримку військових у 2019 році. «Понад вісім мільйонів гривень виділено на соціальний захист наших військовослужбовців. Більше трьох мільйонів гривень цих коштів буде спрямовано на сімейний відпочинок демобілізованих військових, понад чотири мільйони гривень – на безкоштовні медичні обстеження на дороговартісних апаратах», – повідомив голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. (cbn.com.ua)

Лютий 2019 року. Установам Житомирщини за лікування і реабілітацію учасників АТО відшкодують 285 тисяч гривень  (www.1.zt.ua)

Березень 2019 року. У Львові учасникам АТО/ООС  відшкодовуватимуть витрати, пов’язаних з лікуванням алко- наркозалежності. Відповідне рішення сьогодні, 1 березня, ухвалили під час засідання виконавчого комітету, передає кореспондент Львівського порталу.

Березень 2019 року. У колишньому артучилище відкрили новий спорткомплекс Військової академії Одеси  повідомляє "Думська.net".

Березень 2019 року. Старобільск. Меморандум щодо створення центру соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій був підписаний 21 березня. Сторонами договору стали Громадська організація «ЦСР «Дієва громада»  та Громадська спілка «Асоціації ветеранів війни, учасників бойових дій та волонтерів АТО Луганської області». Планується, що центр соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій існуватиме як відкритий майданчик для різних громадських організацій, державних та комунальних установ та мешканців Луганської області, на якому буде забезпечено надання якісних умов для реабілітації та психологічної адаптації учасників бойових дій.

Освіта та перекваліфікація

Лютий 2019 року. Пройти курси з іноземної мови, отримати посвідчення водія, нову технічну професію чи навіть вищу освіту учасники бойових дій Житомирщини можуть безкоштовно. (www.04141.com.ua)

ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шеіченка" запрошує учасників бойових дій АТО/ООС.

Також учасники АТО та ООС з Бердичева можуть отримати безкоштовну освіту ("Ріо Бердичів")

"Освітні" пільги учасникам АТО-2019
Досвід м.Хмельницький.
38 учасників АТО сплачують 50% вартості навчання у ВНЗ.
Решту компенсує міський бюджет.
Розмір компенсації: 1000-3000 грн./1 особу.
Хмельницький - приклад націоналістичного підходу до соціального захисту ветеранів АТО/ООС.
Мер Хмельницького має профільного радника - добровольця АТО.

Програми реабілітації та підтримки ветеранів АТО/ООС

Січень 2019 року. Івано-Франківська область та м.Івано-Франківськ.  На зустрічі із керівництвом департаменту соціального захисту обговорили основні етапи реалізації обласної програми  допомоги учасникам АТО/ООС їх зміни та доповнення на 2019 рікта внесли ряд пропозицій.  Суттєве  збільшення фінансування програми.
(Міська Асоціація учасників АТО м.Івано-Франківськ).




Лютий 2019 року. Інформаційне агентство Волинські Новини. АТОвцям на Волині  пропонують навчання та гроші для бізнесу

Березень. 2019.Розпочався  конкурс інвестиційних проектів для учасників АТО/ООС.
Підприємці-учасники АТО зможуть отримати з обласного бюджету відшкодовування частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими у банках та кредитних спілках, які уклали генеральні угоди про співробітництво з департаментом економічної політики ЛОДА.



  Інформаційна підтримка та допомога  


У  Волинській   обласній державній адміністрації, у департаменті соціального захисту населення з липня 2018 року функціонує відділ у справах учасників антитерористичної операції та пільг. Його діяльність спрямована на здійснення заходів соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей. (Волинська ОДА)

Що в Новограді зроблено для атошників у 2018 році і скільки це коштувало бюджету міста?
У  місті Новограді-Волинському звільненно від плати за харчування дітей учасників АТО в дитячих дошкільних закладах та закладах загальної середньої освіти. На вказані цілі з бюджету Новограда-Волинського у 2018 році виділено коштів у сумі 5,1 млн. грн.
Також, за рахунок коштів міського бюджету у 2018 році надано матеріальної допомоги 95-ти особам на загальну суму 300 тис. грн.
Досить складне питання для міста Новограда-Волинського з забезпеченням учасників АТО земельними ділянками. У 2018 році виділено учасникам АТО 63 земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлових будинків та господарчих споруд. Загалом протягом 2016-2018 років виділено учасникам АТО – 323 земельні ділянки на вказані цілі. (інформаційний сайт Новограда-Волинського 04141.com.ua)

Березень, 2019. В Ірпені відкрили відремонтований Центр учасників АТО ("Правда  Ірпеня")



На Волині запустили «гарячу лінію» для підтримки АТОвців і їх сімей.  Проблеми, що хвилюють учасників АТО, – в центрі уваги фахівців «гарячої лінії» групи швидкого реагування..Волинь UA



Земельне питання

Одна з найбільш гострих проблем. Особливо коли йде питання про виділення ділянки сільськогосподарського  призначення (2 га). У різних областях та регіонах це питання вирішується по-різному.

Лютий 2019 року. В Києві розробили проект рішення, який передбачає монетизацію найболючишої пільги - земельних ділянок сім'ям полеглих на фронті киян.


 


На Львівщині для учасників ООС (АТО) створили каталог вільних земельних ділянок.


Сумська область Центр для АТОшників у Сумах запускає нові послуги з оформлення земельних ділянок, закордонних паспортів та внесення відомостей про прописку. ("Укрінформ")

На завершення. Гостре почуття справедливості породжує високий ступінь відповідальності.
Тому треба залучати АТОшніков до участі управління громадами та державою. Про це сказав наш земляк Микола Греков



А. Трощий










Немає коментарів:

Дописати коментар