вівторок, 11 вересня 2018 р.

Соціальний захист учасників ООС: зміни у законодавстві

26 серпня 2018 року Президент підписав прийнятий Верховною Радою Закон України «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях». Цим нормативним актом забезпечуються права українського війська у зв’язку з проведенням Операції Об’єднаних сил. Закон дає право учасникам ООС користуватися такими ж державними гарантіями, які були передбачені для учасників АТО та учасників бойових дій.

Новий закон спрямований забезпечити комплексне врегулювання соціального захисту громадян, які братимуть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та інших питань, пов’язаних із здійсненням зазначених заходів. Необхідність у цьому нормативно-правовому акті обумовлена зміною формату операції на Сході України. Як відомо, 30 квітня 2018 року антитерористична операція закінчилася і розпочалася Операція Об’єднаних сил.

ЩО ЗМІНИЛОСЯ?

Були внесені зміни до 19-ти законів України. Таким чином, соціальні гарантії, які раніше були передбачені для учасників АТО, стали доступними і для учасників Операції Об’єднаних сил. Окрім цього, нормами закону вносяться технічні зміни щодо приведення термінології стосовно осіб з інвалідністю до Конвенції про права осіб з інвалідністю.   

ЯКІ ПЕРЕВАГИ ЗАКОНУ?

Відтепер учасники Операції Об’єднаних сил, а також члени їхніх сімей мають право отримувати усі передбачені державою соціальні гарантії. Зупинимося детальніше на основних:

-Право учасників ООС на отримання статусу ветерана військової служби.
-Право на спеціальний порядок атестації та отримання документу про повну загальну середню освіту для осіб, що проживають в районах проведення ООС.
-Додаткові гарантії для учасників ООС при отриманні допомоги по безробіттю.
-Право для малозабезпечених родин військовослужбовців на отримання соціальної допомоги.
-Право на призначення дострокової пенсії за віком.
-Право учасників ООС на реабілітацію.
-Право на виплату одноразової грошової допомоги при загибелі волонтера в зоні ООС (в розмірі 920 500 грн).
-Право учасників ООС на одноразове отримання ваучера для підтримання конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності.
-Гарантії отримання членами сімей загиблих поліцейських при проведенні ООС одноразової грошової допомоги (1 380 750 грн).
-Право на зупинення виконавчих проваджень під час участі у заходах із забезпечення національної безпеки.
 -Право на безоплатне медичне обслуговування (лікування, медичну реабілітацію та інше) в Клінічній лікарні «Феофанія» Державного управління справами).

Що стосується виплат у випадку смерті чи каліцтва військовослужбовців, вони теж закріплені за учасниками Операції Об’єднаних Сил після змін внаслідок вступу у дію Закону про деокупацію Донбасу. Тобто усі державні гарантії, які мали учасники АТО автоматично отримують і учасники ООС.

ЯКІ НЕДОЛІКИ ЗАКОНУ?

Основним недоліком є те, що закон не містить нових гарантій, окрім вже існуючих. Хоча такі гарантії необхідні, адже досі чимало  питань лишаються неврегульовані на законодавчому рівні. Наприклад, відсутні гарантії для захисників України, які не мають українського громадянства, не передбачені додаткові пенсійні гарантії для сімей загиблих героїв тощо. На сучасному етапі недостатньо внести зміни термінологічного характеру. Необхідно розширювати перелік соціальних гарантій для захисників України, оскільки вони та їхні сім’ї часто перебувають у складних життєвих обставинах і потребують додаткової підтримки з боку держави. 

ЯКІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПРАВОЗАХИСНИКІВ ДО ЗАКОНУ?

Чи доцільно було виносити зміни в рамках окремого законодавчого акту? На нашу думку, ні. Більш коректно було б надати у новому законі оновлений та розширений перелік соціальних гарантій для захисників України. Формування такого переліку, вимагає не просто роботи в комітетах Верховної Ради, а створення фокус-груп із самих учасників ООС, що дозволить виявити найбільш актуальні потреби військових та членів їхніх сімей.

Автор: ГО «Правозахисна група «СІЧ»

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар