неділю, 12 серпня 2018 р.

ПРОГРАМА АКТИВНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ «ПОВЕРНЕННЯ ДО ЖИТТЯ»


МІЖНАРОДНИЙ ПРОЕКТ
ПРОГРАМА АКТИВНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ «ПОВЕРНЕННЯ ДО ЖИТТЯ»
для травмованих діючих та звільнених військовослужбовців і персоналу
 сектора безпеки і оборони України
Про програму активної реабілітації «Повернення до життя»

Цільова група:
-Військові та бійці добровольчих батальйонів, що отримали важкі поранення у зоні проведення АТО.

Виконавці програми: 
-Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея осіб з інвалідністю України» (НАІУ)
-Національний комітет спорту осіб з інвалідністю України» (НКСІУ)

Підтримка програми:
-Трастовий фонд НАТО з медичної реабілітації
-Міністерство соціальної політики України
-Міністерство молоді та спорту України

За участі:
-Українського центру фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт»
-Підприємства Національного паралімпійського комітету України «Західний реабілітаційно-спортивний центр»
-Громадських організацій людей з інвалідністю

Терміни реалізації програми:
Червень 2016 – грудень 2017 р. (18 місяців)

Опис програми:
Програма  реалізується на базі підприємства Національного паралімпійського комітету України «Західний реабілітаційно-спортивний центр», що розташоване в унікальному природньому середовищі гірських Карпат на висоті 800-900 метрів над рівнем моря (Львівська обл., Турківський р-н, с. Яворів).

Програма орієнтована на покращення психоемоційного стану цільової групи; формування психології оптимізму попри ураження, в т.ч. суттєві, здоров’я людини, її реальної готовності до інтеграції в «звичайне» оточення/життя; оволодіння навичками максимально самостійного життя незважаючи на отримані травми та порушення, але враховуючи їх.

Завдання програми:
-Отримати суттєві позитивні зрушення в психологічному та загально фізичному стані учасників;
-Забезпечити оволодіння учасниками необхідними вміннями та навичками щодо самообслуговування, незалежності від сторонньої особи в побуті для інтеграції та адаптації у повсякденному житті;
-Через параліміпійську методологію скерувати учасників до подальших систематичних занять фізкультурою та спортом та орієнтувати на подальшу професійно-трудову діяльність.

Програма сприятиме комплексній реабілітації учасників (цільової групи). Зокрема включатиме компоненти:
-психологічна реабілітація;
-фізична реабілітація та адаптація, в т.ч. оволодіння навичками використання допоміжних і компенсаторних засобів, технічних засобів реабілітації;
-реабілітація засобами фізичної культури і спорту, набуття компенсаторних можливостей організму через тренування, використовуючи систему паралімпійської підготовки;
-надання можливостей занять спортом через початкову паралімпійську підготовку з подальшим скеруванням до занять фізичною культурою та спортом за місцем проживання в регіональних центрах системи «Інваспорт»;
-побутова та дозвіллєва терапія;
-соціальна реабілітація та орієнтація на подальшу професійно-трудову діяльність.

Формування реабілітаційних груп:
Програма передбачає реабілітацію людини тільки після виписки із медичного закладу і стабілізації її стану здоров’я (після завершення гострого періоду).

Реабілітаційний курс розрахований на 12 днів (два тижні) для кожної особи, з можливістю повтору (за необхідності) через 3-5 місяців.

Передбачається формування реабілітаційних груп чисельністю 10 осіб, залежно від рівня складності уражень учасників. Групи формуватимуться за нозологічним принципом (типом уражень), наприклад: порушення опорно-рухового апарату, в т.ч. ампутації кінцівок, порушення зору, слуху, травма хребта та спинного мозку, черепно-мозкові травми тощо.

Підставою для відмови щодо участі у програмі може бути нестабільний стан особи, наявні відкриті або в стадії загоєння рани, потреба постійного медичного супроводу, протипоказання лікарів.

Підходи в реабілітації:
Залежно від специфіки групи (нозології) буде формуватись чисельний та якісний склад команди фахівців.
Важливою складовою програми є використання принципу «рівний - рівному», шляхом залучення інструктора активної реабілітації (в т.ч. паралімпійця), яким є особа з інвалідністю (особа на колясці, з ампутацією кінцівки, з церебральними ураженнями, порушенням зору і т.п.), що зазнала аналогічної травми, але змогла відновити порушені або компенсувати втрачені функції, та на даний час веде активний спосіб життя. Цей інструктор активної реабілітації, як особа з інвалідністю, має досвід проходження курсу реабілітації, володіє методиками адаптації людини з конкретним нозологічним ураженням.

Графік проведення таборів на 2018 рік:
23 лютого - 6 березня 2018 року
13 квітня - 24 квітня 2018 року
16 червня - 27 червня 2018 року
24 липня - 4 серпня 2018 року
14 вересня - 25 вересня 2018 року


УЧАСНИКУ ПРОГРАМИ АКТИВНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ «ПОВЕРНЕННЯ ДО ЖИТТЯ»

Що таке активна реабілітація?
Активна реабілітація — це комплекс заходів із застосуванням засобів фізичної культури та спорту, скерованих на самообслуговування, максимальну незалежність у повсякденному житті та побуті, інтеграцію та суспільну активність людини, що зазнала важких уражень опорно-рухового апарату або сенсорних функцій організму внаслідок травми, поранення чи захворювання. Основними складовими процесу активної реабілітації є фізична, психологічна та соціальна реабілітація.

Табір активної реабілітації — один з методів відновлення фізичного та соціального стану людини після ураження опорно-рухового апарату або сенсорних функцій організму, внаслідок травми, поранення чи захворювання.

Метою табору є досягнення людиною з функціональними порушеннями, максимальної незалежності від сторонньої допомоги, і тим самим, покращення якості свого життя.

Де будуть проходити табори?

Західний реабілітаційно-спортивний центр Національного Комітету спорту осіб з інвалідністю України (село Яворів, Турківського р-ну, Львівської обл.).

Сайт: www.westsportcenter.com.ua

Що Ви отримаєте взявши участь у таборі активної реабілітації:
-Суттєві позитивні зрушення в психологічному та загальнофізичному стані.
-Оволодіння необхідними вміннями та навичками щодо самообслуговування, незалежності від допомоги оточуючих у побуті для повнішої інтеграції та адаптації у повсякденному житті.
-Через паралімпійську методологію скерування до подальших систематичних занять фізкультурою і спортом та орієнтування на подальшу професійно-трудову діяльність.

Для Вас працюватимуть:
-інструктори активної реабілітації - люди з інвалідністю, які готові поділитися своїми знаннями та досвідом за принципом «рівний-рівному»;
-фахівці фізичної реабілітації – проводитимуть групові та індивідуальні заняття із загально-фізичної підготовки, лікувальної фізкультури та ерготерапії;
-психологи – проводитимуть індивідуальні консультації та групові заняття;
-асистенти реабілітолога – юнаки та дівчата, які отримали необхідні навички, і під проводом інструкторів допоможуть Вам безпечно опанувати програму табору;
-аніматор, арттерапевт, працетерапевт – забезпечать програму побутової та дозвіллєвої терапії;
-тренери-інструктори з паралімпійської підготовки – проводитимуть заняття з різних спортивних дисциплін.

Що передбачає програма активної реабілітації?
-три щоденних тренування з різних дисциплін, включаючи спортивні дисципліни, заняття з ЛФК ЗФП та ерготерапії;
-заняття з психологом;
-бесіди із соціальних та юридичних питань;
-дні активного відпочинку;
-майстер-класи з арттерапевтами;
-участь у вечірках.

Ви зможете випробувати себе у різних спортивних дисциплінах – літніх та зимових (залежно від пори року проведення конкретного табору). А саме: настільний теніс, стрільба з луку, боча, спортивний більярд, крокет, дартс, аеробіка, лижі – незалежно від ступеню та форми функціональних порушень.

Як стати учасником програми активної реабілітації?
Учасником програми активної реабілітації «Повернення до життя» можуть бути учасники бойових дій в зоні АТО, які мають порушення опорно-рухового апарату, в т.ч. ампутації кінцівок, порушення зору, слуху, травму хребта з ураженням спинного мозку, черепно-мозкові травми тощо, і які не мають відкритих ран та суворих протипоказань до фізичних навантажень.

В межах проекту буде проведено 17 таборів  (графік проведення див. на сайті Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України). Відбір учасників відбуватиметься за заповненими анкетами.


КОНТАКТИ КООРДИНАТОРІВ 
ПРОГРАМИ АКТИВНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ «ПОВЕРНЕННЯ ДО ЖИТТЯ»

Якщо Ви маєте бажання прийняти участь в програмі - просто заповніть анкету-заявку учасника табору, яку розміщено на сайті Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і з Вами обов'язково зв'яжуться.

Для більш детальної інформації Ви можете безпосередньо звернутися до координаторів програми за телефонами:
+38 (050) 490-10-94
+38 (050) 409-41-14

або до офісу Національної Асамблеї людей з інвалідністю України за телефоном: 

+38 (044) 279-61-82

ВІДГУКИ УЧАСНИКІВ ПРОГРАМИ АР «ПОВЕРНЕННЯ ДО ЖИТТЯ»



Джерело




Немає коментарів:

Дописати коментар