четвер, 7 червня 2018 р.

"ЮРИДИЧНА СОТНЯ" ПОЯСНИЛА: ЧИ ПЕРЕДБАЧЕНІ ВІДПУСТКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ У ЗВ’ЯЗКУ З НАВЧАННЯМ

Чимало військовослужбовців, окрім військової служби, є ще і студентами заочної форми навчання. А це означає необхідність як мінімум один раз на півроку здавати сесію, що тягне за собою потребу у відсутності на військовій службі. Або на сесії. З усіма наслідками як у першому, так і в другому випадку.

Як регулюється дане питання в площині закону?

Відповідно до пп. 2 п. 180 Положення про проходження громадянами України військової служби від 10.12.2008 № 1153/2008 військовослужбовці в мирний час, за виключенням особливого періоду, мають право на додаткову відпустку у зв’язку з навчанням.

Порядок надання відпустки такий. Військовослужбовець після отримання письмового виклику з навчального закладу звертається з письмовим рапортом і викликом до командира військової частини для отримання відпустки у зв’язку з навчанням. Командир частини видає наказ і військовослужбовець вирушає здавати сесію, офіційно перебуваючи у відпустці.

Однак з моменту настання особливого періоду (березень 2014 року) ситуація змінилася.

Відповідно до п. 17 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців» «В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені частинами першою, шостою та дванадцятою цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин».

Отже, відпустки у зв’язку з навчанням не входять до даного переліку і не надаються під час особливого періоду. Перелік відпусток , які надаються під час особливого періоду читайте за посиланням.

Враховуючи викладене у військослужбовців є 2 варіанти дій у цій ситуації, обидва з них є непростими. Перший – здавати сесію під час своєї щорічної основної відпустки. Але сесія у вузі проходить 2 рази на рік, а відпустка, як правило, надається один раз на рік.

Другий варіант – звертатися з проханням до ректора вузу про відстрочку у здачі сесії у зв’язку з неможливості прибути для її здачі – проходженню військової служби.

В будь-якому разі я рекомендую всім студентам, які проходять військову службу при отриманні виклику на сесію:

Писати і реєструвати рапорт для отримання відпустки у зв’язку з навчанням.

У разі отримання письмової відмови за підписом командира частини обов’язково направити лист-повідомлення до ректора вузу з поясненням неможливості прибути на сесію, що підтверджується копією відмови від командира частини. Це убереже Вас від швидкого відрахування з навчального закладу.

Як бачимо, в умовах особливого періоду проходити одночасно військову службу і навчатися у навчальному закладі якщо і можливо, все ж дуже важко.

Антон Красов, юрист Всеукраїнської правозахисної громадської організації "Юридична Сотня", спеціально для Телеканалу "Прямий".


Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар