пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

Обращение ОО "Спілка ветеранів АТО м. Рубіжне" к Голове Луганской областной государственной администрации Ю.Г. Гарбузу по поводу монетизации льгот на проезд

Прошло больше половины времени, которое дал КабМин на определение решения местных органов самоуправления относительно монетизации льгот на проезд. 
Наблюдается какая-то напряженная тишина со стороны местных властей. Наоборот, общественные организации, объединяющие ветеранов АТО,  инвалидов войны, семей погибших и других категорий, пользующихся бесплатным проездом, уже высказали свое мнение, которое, мягко говоря, не приветствует инициативу КабМина.
Мы хотели бы знать, обсуждается ли эта проблема властями на местах и  к какому решению склонны. Поэтому направили обращение к губернатору Луганской области Ю.Г. Гарбузу, в котором также выразили свое отношение к этому явно грубому  нарушению наших прав.
Приводим текст обращения:


Голові Луганської обласної державної адміністрації, 
                                                керівнику обласної  ВЦА Ю.Г. Гарбузу 

Шановний Юрію Григоровичу!
14-го лютого 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв постанови: "Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування  на міських, приміських та міжміських маршрутах" і "Про встановлення державних соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування".
З роз'яснень і коментарів віце-прем'єра з питань соцполітики Павла Розенка і міністра соціальної політики Андрія Реви щодо прийнятих Кабміном рішень ясно, що вони носять рекомендаційний характер і прийняття монетизації, її реалізація та відповідальність  за дотриманням  норм соціального захисту громадян, які користуються пільговим проїздом у громадському транспорті,  лежить на владі області, району чи міста.
            Постанова викликала резонанс в суспільстві. Громадські організації, що об'єднують ветеранів АТО та інвалідів війни, оцінили цю Постанову Кабінету Міністрів, як норму, яка грубо порушує Закон України "Про статус ветеранів Війни, гарантії їх СОЦІАЛЬНОГО захисту". Деякі органи місцевого самоврядування відмовилися від введення такої норми, так як місцеві бюджети не мають можливості для реалізації рішення Кабінету Міністрів. Юристи констатують порушення прав категорій, які користуються  пільговим проїздом. Також 18 квітня 2018року Комітет Верховної Ради України  у справах ветеранів, УБД, учасників АТО та людей з інвалідністю розглянув   питання про стан виконання бюджетних програм щодо реалізації права на пільговий проїзд ветеранів війни та осіб з інвалідністю та висловив свою підтримку ветеранам АТО  в дотриманні їх прав на пільговий проїзд.
Вважаємо, що в разі прийняття рішення про монетизацію пільг на проїзд у громадському транспорті буде грубо порушена 2-а стаття Закону України  "Про статус ветеранів Війни, гарантії їх соціального захисту" та 46-а стаття Конституції України, яка гарантує право громадян України на соціальний захист.
З іншого боку,  цей захід не вирішить матеріально-фінансових проблем категорій населення, які користуються пільговим проїздом у громадському транспорті  і сприятиме зростанню соціальної напруги, що змусить громадськість організовувати акції протесту.
Просимо Вас  виважено підійти до розгляду доцільності  прийняття монетизації та проаналізувати можливі негативні наслідки.
Також просимо Вас надати роз`яснення Вашої позиції щодо зазначених документів КМУ.

Голова ГО «Спілка  ветеранів АТО м. Рубіжне»                                 В.О. Горелік

Виконавець Трощий А.Л. Тел. 380507741875





А.Трощий

новость в Теlegram


Немає коментарів:

Дописати коментар