понеділок, 11 грудня 2017 р.

Пенсії учасникам АТО тепер оформити буде легше

В Україні набули чинності два закони, які посилюють соціальний захист родин учасників АТО


Раніше, до ухвалення цих законів, у сімей учасників антитерористичної операції було багато проблем і нарікань, бо члени родин втратили здоров’я, а нерідко й життя, а під час призначення пенсій виникало багато перешкод. Тепер нарешті їх ліквідовано.

Пенсію після втрати годувальника можна отримувати, не звільняючись зі служби

Закон України від 18.10.2016 «Про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо призначення пенсії дружинам (чоловікам) загиблих (померлих) військовослужбовців, які зайняті доглядом за дітьми годувальника до досягнення 8-річного віку дитини, та проходять військову службу, врегулював питання призначення пенсій у разі втрати годувальника. Досі було так: якщо, скажімо, годувальник – чоловік – загинув під час антитерористичної операції і в нього залишилася дитина віком до 8-ми років, то дружина може отримувати пенсію на себе після втрати годувальника, незалежно від того, працює вона чи ні. Але ця норма не поширювалася на жінок-військовослужбовців. Коли ж жінка-військовослужбовець опинилася в такій ситуації, то стояла перед вибором: або звільнитися зі служби й отримувати пенсію або служити і залишитися без пенсії.
Внесені до закону змінити тепер дозволяють жінкам-військовослужбовцям у таких випадках отримувати пенсію після втрати годувальника без звільнення з військової служби.
Страховий стаж у призначенні пенсії до уваги не береться
Інший Закон України «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо доповнення переліку осіб, які мають право на пенсії на рівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їхніх сімей». Цей закон значно полегшив питання отримання пенсій добровольцям, волонтерам, іншим особам, які брали безпосередню участь в АТО і членам їхніх родин.
Раніше, якщо добровольці, волонтери тощо ставали інвалідами у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаного з безпосередньою участю в антитерористичній операції чи забезпечення її проведення, то їм непросто було отримати пенсію, адже вона призначалася на загальних підставах. Для призначення пенсії така особа повинна була мати відповідний страховий стаж. Оскільки першими боронити країну від агресора кинулося чимало молодих людей, які не мали потрібного страхового стажу, тож опинялися в скрутній ситуації: здоров’я втратили, а пенсії отримати не могли. Схожа ситуація виникала і в родинах, де захисники загинули. Оформляючи пенсію після втрати годувальника, страховий стаж також брався до уваги. Тепер ці перепони знято. Зміни, які внесені до цього закону, прирівнюють таких осіб до військовослужбовців строкової служби, і тепер для нарахування пенсійних виплат стаж до уваги не береться.
Тож тепер, відповідно до «військового» закону, пенсії в разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців, не можуть бути нижчі ніж два визначені законом розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У листопаді ця сума становить 2260 грн, а з грудня 2016 року – 2494 грн.
Обидва закони, як повідомила «Львівській газеті» заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова, набули чинності з 13 листопада 2016 року.
Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» особи, які стали інвалідами у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаного з безпосередньою участю в антитерористичній операції або забезпеченням її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення, належать до інвалідів війни.
Згідно з постановою Кабміну «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій» (зі змінами), мінімальна пенсійна виплата (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) у листопаді в інвалідів війни I групи становить: 3220,50 грн (з грудня – 3553,50 грн), II групи – 2881,50 грн (з грудня – 3179,85 грн), III групи – 2542,50 грн (з грудня – 2805,75 грн).

Немає коментарів:

Дописати коментар