вівторок, 24 жовтня 2017 р.

Які зміни очікують законодавство з пенсійного забезпечення військовослужбовців?

Не секрет, що одного лише патріотизму й професіоналізму у виконанні будь-якої справи замало. Заохочення — той аргумент, який спонукає робити справу на совість і не мріяти про пошук кращої царини. Тим більше, якщо йдеться про грошове забезпечення наших захисників і зокрема тих бійців, які перебувають безпосередньо в зоні бойових дій. Україна враховує досвід інших країн, які на утримання власної армії витрачають левову частку бюджету.

Пенсійна реформа, що передбачає підвищення необхідного стажу для виходу на пенсію до 25 років у 2018 році і поступове підвищення до 35 років у 2028 році, набув чинності 11 жовтня.
Відповідний закон опубліковано в парламентській газеті “Голос України” 10 жовтня – він набув чинності наступного дня після публікації.

Відповідно до документа, для визначення права на пенсію за віком у страховий стаж 

будуть зараховуватися:… проходження військової служби до 31 грудня 2017 

включно; … навчання у вищих навчальних закладах на денній формі навчання 

на умовах державного замовлення, а також навчання в аспірантурі і докторантурі з 

 січня 2004 року до 31 грудня 2017 включно.

…Крім того, скасовані спеціальні пенсійні режими для державних службовців, учених, посадових осіб органів місцевого самоврядування, прокурорів, депутатів і пенсії за вислугою років.
Щорічна (опосередкована) індексація пенсій з 2021 року буде відбуватися шляхом збільшення (перерахунку) середньої зарплати, з якої обчислена пенсія, на 50% зростання середньої зарплати за 3 попередні роки й на 50% ріст індексу споживчих цін за попередній рік.
У 2019-2020 роках індексація пенсій буде здійснюватися за окремим рішенням Верховної Ради.
…Також Кабінет міністрів зобов’язаний до 1 листопада розробити й подати в парламент законопроект з перерахування пенсій військовослужбовцям.
Уряд планує до 1 листопада затвердити і передати на розгляд народних депутатів проект закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців та правоохоронців. Про це заявив  міністр соціальної політики Андрій Рева під час селекторної наради  з питань запровадження  пенсійної реформи.
“Наступним кроком буде до 1 листопада  2017 року, такий законопроект розробляється, який буде винесений на розгляд Уряду, а потім Верховної Ради, про пенсійне забезпечення військовослужбовців та працівників правоохоронних органів,” – сказав Рева.
Також він повідомив, що протягом 6 місяців з дати прийняття закону  (про пенсійну реформу – ред.) буде підготовлено законопроекти про запровадження професійної пенсійної системи для окремих категорій професій, які мають сьогодні пільговий статус.
Крім того буде розроблено законопроект  про порядок одержання  субпенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку із перебуванням на тимчасово  неконтрольованій державною владою в Україні території.
“Тобто всі ті зміни, які сьогодні прийняті Верховною Радою, це лише перший крок до створення справедливої трьохрівневої системи пенсійного забезпечення, яку ми маємо побудувати протягом найближчого часу,” – зазначив міністр.
Вслід за зміною порядку нарахування грошового забезпечення військовослужбовців, Уряд готує також зміни пенсійного законодавства для військовослужбовців…
Кабінет Міністрів України, 30 серпня, за пропозицією Міністерства оборони України змінив порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовців, прийнявши відповідну постанову.
Постановою передбачається з 1 січня 2018 року істотне підвищення посадових окладів та окладів за військове звання із одночасною відміною більшості надбавок та додаткових виплат. Тобто незважаючи на підвищення посадових окладів у 4-5 разів, а окладів за звання у 10-15 разів, загальний розмір грошового забезпечення істотно не збільшиться. Але його більшу частину (близько 60%) будуть складати постійні складові (оклади за звання та посаду, надбавка за вислугу років), на відміну від 10-15% їх частки зараз.
Нагадаємо, що у серпні, в ефірі одного з телеканалів Міністр соціальної політики Андрій Рева анонсував зміни до законодавства з пенсійного забезпечення військовослужбовців: «Підвищення пенсій військовослужбовцям визначатиметься новим законом про пенсійне забезпечення. Цим законом – законом про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – пенсії військовослужбовцям не регулюватимуться. Наступний законопроект у рамках пенсійної реформи, вже 2-го етапу, визначатиме пенсійне забезпечення військовослужбовців, до якого ми приступимо в жовтні місяці 2017 року».
Кілька днів тому, користувач соціальної мережі Facebook, Andrey Doroshenko, виклав на своїй сторінці фотокопію довідки, завдяки якій стали відомі деякі положення законопроекту, підготовленого Міністерством соціальної політики, з метою внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», серед яких зокрема:
Поступове підвищення мінімальної вислуги для призначення пенсії з 25 до 30 років
  • чинна норма: мінімальна календарна вислуга необхідна для виходу на пенсію за вислугою років поступово збільшується (на півроку щорічно) до 25 років на 1 жовтня 2020 року (на сьогодні необхідно мати 23 роки);
  • зміни: поступове підвищення мінімальної календарної вислуги для призначення пенсії з 25 до 30 років – на півроку щорічно з 2021 по 2030 рік.
Зміна бази для нарахування пенсії
  • чинна норма: пенсія обчислюється з окладів за посадою, військовим званням, надбавки за вислугу років, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати) та премії;
  • зміни: пенсія обчислюється з окладів за посадою, військовим званням та надбавки за вислугу років.
Збільшення максимального розміру пенсії з 70% до 80%
  • чинна норма: максимальний розмір пенсії за вислугу років не повинен перевищувати 70 процентів відповідних сум грошового забезпечення;
  • зміни: підвищення максимального розміру пенсії до 80% грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія.
Збільшення максимального розміру пенсії військовослужбовцям, які звільняються у зв’язку з реформуванням ЗСУ з 65% до 70%
  • чинна норма: максимальний розмір пенсії військовослужбовцям, які звільняються у зв’язку з реформуванням ЗСУ, становить 65%;
  • зміни: підвищення максимального розміру пенсії до 70% грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія.
Збільшення віку для призначення пенсії військовослужбовцям, які звільняються у зв’язку з реформуванням ЗСУ з 45 до 50 років
  • чинна норма: призначення пенсій військовослужбовцям, які звільняються у зв’язку з реформуванням ЗСУ, при досягненні 45-річного віку і за наявності в них вислуги 20 календарних років і більше;
  • зміни: підвищення віку для призначення такої пенсії до 50 років.
Збільшення віку, страхового стажу та військової вислуги для набуття права на пенсії за «сумісним» стажем
  • чинна норма: призначення пенсії за вислугу років у разі досягнення на день звільнення 45-річного віку, за наявності страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12,5 календарних років становить військова служба;
  • зміни: поступове, протягом 2019-2027 років, підвищення щороку на півроку: віку до 50 років, загального стажу до 30 років, вислуги військової служби до 17,5 років.
Це неповний список можливих змін до пенсійного законодавства військовослужбовців. У Верховній Раді України наразі цей законопроект ще не зареєстрований (за даними офіційного веб-порталу).

Також, незважаючи на офіційні повідомлення Кабінету Міністрів та Міністерства оборони України щодо прийняття 30 серпня, на засіданні Уряду, нової постанови «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», станом на час виходу цієї статті вона не була оприлюднена на веб-порталах Кабінету Міністрів та Верховної Ради України.

Немає коментарів:

Дописати коментар