четвер, 12 жовтня 2017 р.

Українське суспільство погано сприймає ветеранів та їхні родини, — психолог




Говорити ветерани зараз не дуже хочуть — про війну говориться вже потім. Але найкраще, якщо людина прийде до фахівця сама, — говорить психологиня Алла Державіна
Мережею шириться флешмоб #faceofdepression, який розпочала вдова вокаліста гурту Linkin Park: люди діляться історіями про те, що щасливі фото і дописи в соцмережах зовсім не говорять про їхній справжній стан.
Із психологинею вирішили з’ясувати, що ж таке депресія і чи може тут йтися лише про вміння (або невміння) контролювати свої емоції.
«Депресія — це захворювання. Воно потребує дуже серйозного підходу, бо людина в депресії дуже пригнічена, депресія може бути викликана різними чинниками — навіть простими гормонами. Важливо спостерігати за людиною, якщо ви бачите, що її поведінка змінилась, вона поводиться не так, як завжди. Зараз кажуть і про депресію суспільства і тому я вважаю, що ці флешмоби повинні активно поширюватися», — говорить Алла Державіна.
Говоримо і про те, наскільки військові охоче приходять говорити до психолога про те, що їх турбує:
«Говорити вони зараз не дуже хочуть — про війну говориться вже потім. Але найкраще, якщо людина прийде сама, — вони не люблять публічності. Я рідко працюю в кабінеті — я «коридорно-парковий-кафешний психолог», обираю таку атмосферу, щоб людина розслабилась. Тіло приїхало, голова — ні: він сам не знає, з чого починати говорити. Можна починати з будь-якої теми, а потім піде.
І, виявляється, що причина — геть не війна. Війна — це вже вторинне. Він довго був там у напруженні, тому обов’язкові тілесні практики, тіло треба розвантажувати: масажі спортзали. А ще я вже не вперше кажу, що наше суспільство дуже агресивно ставиться до хлопців, до сімей загиблих», — додала психологиня. 

Немає коментарів:

Дописати коментар